Αρχική Νέα Τοπικά Οι κοινοτάρχες των χωριών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ζητούν έλεγχο σε...

Οι κοινοτάρχες των χωριών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ζητούν έλεγχο σε ανεμογεννήτριες

32

Τις ανεμογεννήτριες του Μελανειούς δείχνουν ως υπαίτιες για τη μεγάλη πυρκαγιά της 22ας Οκτωβρίου 2014 οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Γάλακτος Γιάννης Στεβής, Μελανειούς Στέλιος Δάφνος και Νενητουρίων Γιάννης Μαχαλιάς και ζητούν να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Επίσης, να ελεγχθεί η νομιμότητα των εγκαταστάσεων, άλλως να διακοπεί η λειτουργία τους.

Σε υπόμνημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καλούν τον Δήμο Χίου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στους τομείς της αρμοδιότητάς του για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή και να προωθήσει τα αιτήματά τους προς τους αρμόδιους φορείς και Αρχές.

Με το υπόμνημα, που κατατέθηκε σήμερα, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα για την οικονομική και οικολογική καταστροφή που συντελέσθηκε στην περιοχή Μελανειούς – Αγίου Γάλακτος – Νενητουρίων.

 Φωτό: Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων (από αριστερά προς τα δεξιά) Μελανειούς Στέλιος Δάφνος, Αγίου Γάλακτος Γιάννης Στεβής και Νενητουρίων Γιάννης Μαχαλιάς.

Μελανειός 26 Οκτωβρίου 2014

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου

 


Οι υπογράφοντες το παρόν υπόμνημα πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Γάλακτος Ιωάννης Γ. Στεβής, Μελανειούς Στυλιανός Ελ. Δάφνος και Νενητουρίων Ιωάννης Γ. Μαχαλιάς υποβάλλουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου το αίτημα να εκδοθεί άμεσα ψήφισμα για την οικονομική και οικολογική καταστροφή που υπέστησαν οι περιοχές μας από την μεγάλη πυρκαγιά της 22ας Οκτωβρίου 2014.


Όπως όλα δείχνουν και η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου έχει ήδη ανακοινώσει, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον χώρο των ανεμογεννητριών στην περιοχή του Μελανειούς και επεκτάθηκε σε μια μεγάλη περιοχή, σε μήκος πλέον των 5,5 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις.


Οι υπογράφοντες καλούμε τον Δήμο Χίου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες αρμοδιότητάς του, να προωθήσει στους αρμόδιους φορείς και Αρχές τα ακόλουθα αιτήματα για τις δικές τους ενέργειες και να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες λήψης και εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των πληγέντων:


1) Να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων για την πρόκληση της πυρκαγιάς και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.


2) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον κάθε κινδύνου επανάληψης του φαινομένου, δεδομένου ότι είναι η τέταρτη φορά που προκαλείται πυρκαγιά από τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες. Να διερευνηθεί η νομιμότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου «αιολικού πάρκου» και σε αντίθετη περίπτωση να διακοπεί η λειτουργία του.


3) Να γίνει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τον ΕΛΓΑ εκτίμηση των ζημιών τόσο στους αναρτημένους καρπούς, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο (ελιές, αμυγδαλιές, συκιές και αμπέλια) και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.


4) Να ληφθούν μέτρα προστασίας του δικτύου των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι λόγω της αποψίλωσης του εδάφους θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού και θα κινδυνεύσουν κυριολεκτικά να εξαφανισθούν.


Παρακαλούμε να κληθούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η έκδοση του αναφερόμενου ψηφίσματος, προκειμένου να καταθέσουμε και προφορικώς τις απόψεις και προτάσεις μας.

 

Με εκτίμηση

 

Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων

 

Αγίου Γάλακτος                                   Μελανειούς                             Νενητουρίων

 

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΤΕΒΗΣ                ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ε. ΔΑΦΝΟΣ                 ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΜΑΧΑΛΙΑΣ