Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χιο: το δουλευτή σου αγάλλιαζε και ψυχικό μην γκάμνεις,...

Γράμμα από τη Χιο: το δουλευτή σου αγάλλιαζε και ψυχικό μην γκάμνεις, από τη Βιτώρια

28

 Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος! 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM (6ο γράμμα)

Αγαπημένη μου φιλονάδα, Όργα, ίντα κάμνεις; Είχα μέρες να σου γράψω δυό κουβέντες μα ήλειπα από το νησί.

Όπως σου ‘γραψα επήα να δω τη φιλονάδα μου την Κωσταντινιά, για μια βδομάδα, μα τώρα πια εγύρισα στο γιατάκι μου..
Κι απ’ αύριο πια αρχίζομε τις εγιές.. Εκειδά που ‘μουνε εβοήθησα κι εμαζέψαμενε μια, μα ευτές οι εγιές, κόρη μου, ήτανε σα μικρές νεράμπουλες, εχαιρούσουνε να τις μαζέβγεις, όχι σαν τις εδικές μας που ‘ναι σα βερβεγιές και πάνε και χωνούντενε στις αστιφίδες και γεμόζουνε τα χέρια σου αγκίλες.. Ο καιρός είναι χάγια, αλλά πρέπει να βγοδόνομε, μες στον πύθο εν υπάρχει πια τίποτα, εν έχομενε λάδι ούτε για να τηγανήσομε γριές τηγανίτες, αφού πέρσυ εν εμαζέψαμε ούτε για τσακιστές.. Μια κι είσαι εδευτού, για ρώτα πως τις κάμνουνε τις τσακιστές και τις χουρμαδοεγιές.. Εμείς πάντως ε μπρολαβαίνομε να τις κάμομε τίποτα γιατί τις τρώμενε γλήγορις και εν περισσεύουνε για την άρμη.


Νέα από τη Χίο εν έχω πολλά να σου μεταφέρω.


Για τη φωτιά στο Μελανιός, που εξεκίνησενε από την ανεμογεννήτρια και κατάκαψενε τον κόσμο, την ευθύνη εν την πήρενε κανείς και δεν μου καμε καμιά εντύπωση, σάμπως ποιος βρε, ‘Οργα μου, από δαύτους όλους έχει πλερώσει ποτέ τη νύφη;


Εκειδά στο Δήμο, διεβάζω πως προσπαθούνε να σιάξουνε το κυκλοφοριακό, τι να σιάξουνε; Α γεμόσουνε πάλι τον τόπο νησίδες και ντουβάρια; Εγώ άμα ήμουνε στα πράμματα θα μάζευα απ’ όλους τους οδηγούς τα διπλώματα, θα ήβαζα αρμόδιους να μας κάνουνε ξανά μάθημα και ξανά να δίναμενε εξετάσεις, όχι που σοφάρει ο καθένας σαμπου θε και δεν του καίγεται καρφάκι, άθρωπο πατεί; γάτι πατεί; διπλοπαρκάρει; περνά σα σίφουνας απε τη διάβαση; σκουπίδια πετά; σκασίλα του μεγάλη και δέκα παπαγάλοι.. Τι να σου κάμουνε οι κάμερες που θε να βάλει η τροχαία.. και κάμερες και φωτογραφικές μηχανές να στήσουνε ανα πέντε μέτρα, τα ίδια θα γίνουντενε.. Θα βάλουνε πάλι τον κόσμο που παρκέρνει στην πλατεία να πλερώνει για τη θέση.. εν του φτάνει του κόσμου όσα πλερώνει κάθε μέρα θα ‘χει κι ευτό..Βάλε πυκνά λωφορεία να μην παίρνει ο κόσμος τις κούρσες του να κατήβει για να πλερώσει τον Ενφια, κάμε θέσεις άλλες, κι άμα θες να μαζεύεις φράγκα συμμάζεψε το βιός του Δήμου, εβρα την περιουσία του και εκμεταλλέψου σωστά..


Βρε Όργα μου ίντα ‘ναι ευτό που είπανε στην εκκλησία; Πως άμα θες να σε κάψουνε άμα πεθάνεις ε θα πας στον παράδεισο και πως δε θα σε ψάλλουνε κι ούτε μνημόσυνο θα σου κάμουνε.. Κι εγώ θαρρώ πως πάμενε από το κακό στο χειρότερο.. κάθε μέρα όλο τέτοιες κρυάδες ακούμενε..εν αφήνουνε τον κοσμάκη να κάμει ο,τι θε.. Πάντως, σου το λέγω να το ξέβρεις, πως άμα τα τινάξω να με κάψετενε και την αχιλιά μου να την πετάξετενε στην Κυδιάντα κι ένια μου άμα δε με ψάλλουνε κι άμα δεν πάω στον παράδεισο κι ούτε μνημόσυνα θέλω με σοκολατένιες μαργαρίτες και κέκια.. Σάμπως έχει δεύτερη ζωή; την ευτυχία και τη δυστυχία μας, τα καλά και τα κακά μας, τις ενοχές και τις τύψεις μας, έδωνα τάχομενε στη γη, στη ζωή που ζούμενε..


Αύριο πάλι, λένε πως θα ‘ναι ανοιχτά τα μαγαζιά, αλλά εγώ σου ‘πα πως θα πάω στις εγιές αλλά και στις εγιές να μην επήαινα πάλι δεν θα τ’ άνοιγα το μαγαζί μου κι ότινος δεν αρέσω να μη με κάμει συμπεθέρα.. Δε βλέπουνε ίντα γίνεται; Πως θένε να κλείσουνε τα μικρομάγαζα μας με εδευτά; Ποιος θ’ αντέξει; Οι μεγάλοι.. ευτοί που απολύουνε αθρώπους κάκως του κάκου.. ‘Ηδωκενε το δικαίωμα η κυβέρνηση κι αρμενίζουν οι μεγαλεμπόροι και κάμνουν ότι θένε.. ‘’εν υπογράφεις την ατομικιά τη σύμβαση να σε κάμω ό, τι θέλω, να σου πλερώνω όσα θέλω;’’ λένε στους υπαλλήλους τως και τους δίνουν έναν γκλώτσο..Η μανή μου ήλεγενε: το δουλευτή σου αγάλλιαζε και ψυχικό μην γκάμνεις κι οι παγιοί αθρώποι ξέρανε πιο πολλά..Α τα ‘βρουνε, όμως, ομπρός τους όσοι αδικούνε..


Ευτά είχα να σου ιστορήσω Όργα μου κι όπως λε κι η παροιμία: είπαμενε πολλά και σώνει κι ας λαλήσει κι άλλο αηδόνι..Σαββατόβραδο απόψε, με συννεφιά και βαρύ καιρό αλλά θα την κάμω τη βότα μου ίσια κάτω..


Σας φιλώ σταυρωτά,


Η Βιτώργια του Καδή