Αρχική Πολιτισμός Κινηματογραφική Λέσχη Χίου: προβολή της ταινίας του Alexander Payne ‘NEBRASKA’ ,...

Κινηματογραφική Λέσχη Χίου: προβολή της ταινίας του Alexander Payne ‘NEBRASKA’ , 7/11/14

12

 
Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου προβάλει την Παρασκευή 07-11- 2014   και ώρα 20:30 στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την πολυβραβευμένη αμερικανική ταινία του ‘δικού μας’  Alexander Payne  ‘NEBRASKA’.

Nebraska

Δραματική- Κοινωνική/Η.Π.Α. /2013/121’

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν

Σενάριο: Μπομπ Νέλσον

Πρωταγωνιστούν: Μπρους Ντερν, Στέισι Κιτς, Γουίλ Φόρτε, Τζουν Σκουίμπ

 

Ο Woody Grant είναι ένας στρυφνός, ηλικιωμένος άνδρας εθισμένος στο αλκοόλ που πιστεύει ότι έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός διαφημιστικού φυλλαδίου. Πεισματάρης και εύπιστος αποφασίζει να ταξιδέψει από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να παραλάβει το βραβείο του. Στην πορεία του συναντά πρόσωπα που καθόρισαν τη νεανική του ζωή και αναμετριέται με τα φαντάσματα μιας ζωής. Συνοδό στο ταξίδι του αυτό  προς την ουτοπία έχει τον αποξενωμένο, μικρότερο γιο του ο οποίος έχει την ευκαιρία να έρθει  αντιμέτωπος και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τον πατέρα του.

Ασπρόμαυρο road movie, φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα. Με φόντο τις υπέροχες φωτογραφίες του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη διαδρομή του κεντρικού μας ήρωα. Όπως συμβαίνει με κάθε ταξίδι, ό, τι έχει σημασία εδώ δεν είναι ο προορισμός αλλά η ίδια η εμπειρία του ταξιδιού. Η «Νεμπράσκα» έχει εξαιρετικές ερμηνείες, είναι αστεία, συγκινητική και μιλά για πράγματα που έχουμε ζήσει όλοι.

Διακρίσεις: Υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο 66ο Φεστιβάλ Κανών, 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α’ Αντρικού Ρόλου και 5 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.