Αρχική Νέα Τοπικά 100 χρόνια Χιακής Δικηγορίας- εκδήλωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ, 10/11/14

100 χρόνια Χιακής Δικηγορίας- εκδήλωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ, 10/11/14

90

«Δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς τη Δικαιοσύνη».

Αυτά τα λόγια του Αδαμάντιου Κοραή σημειώνουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, που φέτος στα 102 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, γιορτάζουν και τα 100 χρόνια ζωής του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.

Με επίσημο προσκεκλημένο τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και με πρόσκληση στο νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δένδια, ο Δικηγορικός Σύλλογος θα παρουσιάσει τη ζωή του, μέσα από βίντεο, αρχειακό υλικό αλλά και έκθεση κειμηλίων στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ..
(VIDEO από συνέντευξη τύπου).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής εορτασμού της εκατονταετίας Γιώργος Μεργές, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής:

 Κατερίνα Χούλη, Αναστασία Καρατζά, Γραμματική Αλοιμόνου, Νίκος Παραδείσης και Χρήστος Σπηλιόπουλος μίλησαν για τη δουλειά και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί. (Την Επιτροπή συμπληρώνουν οι δικηγόροι: Φωτεινή Βλασακίδου, Ιωακείμ Κόβας, Γιώργος Κουκουτιανός, Νικολέτα Κουμή, Κώστας Κουμπιάς, Κώστας Παρθενιδης και Μαρκέλλα Σπανού).

 

Ιστορική δίκη στα 1903

Όπως είπε η κα Ζαννάρα σημαντική ήταν η δίκη που έγινε στα 1903 και που ακόμα συζητιέται στα καμπούσικα σπίτια για τον φαρμακοποιό που βρέθηκε κατηγορούμενος λόγω έκτρωσης που διενήργησε εκείνη την εποχή και με την εμπλοκή βεβαίως των τότε Οθωμανικών Αρχών.

Άλλη σημαντική δίκη με στρατοδικείο στα 1948, σε μια μαύρη περίοδο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία,

Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι η πρώτη γυναίκα δικηγόρος εγγράφεται στο σύλλογο περί το 1974, μάλλον λίγο πριν τη μεταπολίτευση, και ήταν η Ιφιγένεια Μενδωνίδου. Όπως σημειώθηκε η ίδια αποσύρθηκε από τη δικηγορία.

Για να φτάσουμε σήμερα να είναι γυναίκες τουλάχιστον το 60% του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου!

Επίσης συναντάμε δικηγόρους μέχρι και 4ης γωνιάς (από την οικογένεια Γαλάτουλα), όπως επίσης και εγγόνια ή αδέρφια που είναι δικηγόροι.

Σημαντική η παρατήρηση που έκαναν τα μέλη της Επιτροπής ότι την εποχή του μνημονίου έγινε ακριβή υπόθεση η δικαιοσύνη, αφού πρέπει να καταβληθούν υψηλά ποσά ειδικά στα διοικητικά δικαστήρια για να εξεταστεί μια υπόθεση, που πολλές φορές είναι και αιτία των αναβολών. Ενώ η κα Ζαννάρα επισήμανε ότι η δημοκρατία είναι δεμένη με τη δικαιοσύνη. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του δικηγορικού κόσμου στην επικείμενη τροποποίηση του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο σχεδιασμό της υποβάθμισης των μαρτύρων.

Όσο για το αν οι Χιώτες αγαπούν τα δικαστήρια, σημειώθηκε ότι είναι και στη φύση του Χιώτη να επιζητά νόμιμες διαδικασίες επίλυσης των διαφορών του. Φρόντισε όμως και το Μνημόνιο, με την αύξηση του κόστους των δικών να μειώσει τις προσφυγές και τις διεκδικήσεις.