Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: Είναι πάντα καλό πράγμα οι φοροελαφρύνσεις;

Δημήτρης Λαβατσής: Είναι πάντα καλό πράγμα οι φοροελαφρύνσεις;

14

Σχόλιο πάνω σε μια ειδηση από  το Δημλητρη Λαβατσή:


 «Από τα εισοδήματα του 2015 ελπίζω να περάσουμε στην εποχή χωρίς τεκμήρια» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, o κ. Μαυραγάνης προαναγγέλλει μειώσεις φορολογικών συντελεστών εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων λέγοντας πως «ο νέος φορολογικός χάρτης περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%. Προβλέπεται ακόμη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων».
Αναφέρει ακόμη πως «σύντομα στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ… Ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από το 1,43% σήμερα».
(αναδημοσίευση από in.gr)

…προσωπικά ποτέ δεν χάρηκα με τέτοιες φοροαπαλλαγές.
Ούτε τα χρόνια που, επειδή δούλευα δυό δουλειές ή φουλ υπερωρίες στην τράπεζα με αφορούσαν. Κι  όταν ο Μητσοτάκης το 1991 με τις φοροελαφρύνσεις κόμπασε ότι  δίνοντας μηδενικές αυξήσεις  στους μισθούς τα δύο  εξάμηνα του έτους  έχουμε 0+0=14% αύξηση  σκέφτηκα πόσο θα το πληρώσουμε με λιγότερα δημόσια σχολεία, λιγότερες παροχές σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μικρότερες συντάξεις.

Και αν σε εμάς έκαναν κάτι ψίχουλα δώρο στα εισοδήματα του κεφαλαίου οι φοροαπαλλαγές ήταν πολύ μεγαλύτερες άρα αντίστοιχη και η υστέρηση των δημοσίων εσόδων
Και αν εγώ έχω  χρηματικό εισόδημα από το μισθό μου και μπορώ να αγοράσω τα παραπάνω εκλιπόντα ή υποβαθμιζόμενα κοινωνικά αγαθά σαν εμπορεύματα πλέον, ο αδελφός μου ο άνεργος ο γείτονας το παιδί μου ο όποιος άλλος ανήμπορος τι θα κάνει;
Αισθάνθηκα την φτώχεια της ιδιωτείας.Ήταν τα πρώτα βήματα εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Και διαμόρφωσαν άτομα στην θέση των πολιτών και ατομισμό κόντρα στην αλληλεγγύη
Με τέτοια μέτρα σε μια πορεία δεκαετίας  έσπασαν οι ταξικές συμμαχίες στην Ελλάδα.Έτσι κατακερματίστηκε ο κόσμος της εργασίας και  φθάσαμε στον κοινωνικό αυτοματισμό:όλοι εναντίον των διπλανών μας και οι από πάνω να χαμογελάνε ικανοποιημένοι.