Αρχική Νέα Τοπικά Ελευθέρια Χίου- 102η επέτειος- πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ελευθέρια Χίου- 102η επέτειος- πρόγραμμα εκδηλώσεων

20


11η Νοεµβρίου1912

Ηµέρα Απελευθέρωσης Χίου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

 Με την παρέλαση την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου και την Ιερή Λιτανεία της εικόνας των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, Πολιούχων της Χίου, το απόγευμα της Δευτέρας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 102 χρόνια από την Απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό.


Το Πρόγραμμα του Εορτασμού από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου έχει ως εξής:

∆ευτέρα 10η Νοεµβρίου 2014

Ώρα 12.00

Οµιλίες στα Σχολεία Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, για τη σηµασία της επετείου και σηµαιοστολισµός των Σχολείων.

Ώρα 13.00

Πρσκύνηµα στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τη µαθητιώσα νεολαία, τους Προσκόπους και Οδηγούς, µε επικεφαλής τους δασκάλους, καθηγητές και βαθµοφόρους – σηµαιοστολισµός του Ηρώου.

Ώρα 17.00

Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Ώρα 18.30

Πάνδηµος ανά την πόλη της Χίου, Ιερή Λιτανεία της εικόνας των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, Πολιούχων της Χίου.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γενικός σηµαιοστολισµός απο της ανατολής µέχρι και της δύσεως του ηλίου της 10ης και της 11ης Νοεµβρίου.

Φωταγώγηση όλων των ∆ηµοσίων και ∆ηµοτικών Καταστηµάτων της πόλης της Χίου, καθώς και των καταστηµάτων Ν.Π.∆.∆. και Ν.Π.Ι.∆. κατά τις βραδινές ώρες της 10ης και της 11ης Νοεµβρίου.

Σηµαιοστολισµός και Φωταγώγηση των ναυλοχούντων πλοίων στις 10 και 11 Νοεµβρίου, µε φροντίδα του Κεντρικού Λιµεναρχείου Χίου.

Φωταγώγηση πλατείας Βουνακίου, Προκυµαίας, Ηρώου των Πεσόντων και οδών απο τη δύση του ηλίου µέχρι και τις πρωινές ώρες στις 10 και 11 Νοεµβρίου, µε µέριµνα του ∆ήµου Χίου και του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου.


Τρίτη 11η Νοεµβρίου 2014

Ώρα 7.00

Θα σηµάνουν χαρµόσυνα οι καµπάνες των εκκλησιών της πόλης και η Φιλαρµονική του ∆ήµού Χίου θα περιέλθει τις οδούς της πόλης παιανίζοντας θριαµβευτικά εµβατήρια.

Ώρα 8.00

Έπαρση σηµαίας στο Ηρώο των Πεσόντων, µε τη συµµετοχή στρατιωτικού τιµητικού αγήµατος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α∆ΤΕ.

 Ώρα 10.30

Τέλεση ∆οξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ηµέρας απο την κα Κυριακούλα Χούλη, Καθηγήτρια Φιλόλογο του Γυµνασίου Βροντάδου.

Ώρα 11.30

Επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Ώρα 12.00


Παρέλαση της Φιλαρµονικής του ∆ήµου Χίου, των Αναπήρων και Θυµάτων πολέµου, παλαιών πολεµιστών, των µαθητών και µαθητριών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, των οδηγών και προσκόπων, τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, των µαθητών και µαθητριών ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης καθώς και αντιπροσωπευτικών τµηµάτων του Στρατού, του Ναυτικού και της Στρατιωτικής Μπάντας 96 Α∆ΤΕ.Μετά την Παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση από το
∆ήµο
Xίου στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο, για τις Αρχές καθώς και για το κοινό.


Ώρα 13.00

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωµατεία και Σχολεία της Χίου στη Πλατεία Βουνακίου µε την επιµέλεια της κας Γεωργίας Μάντικα.

Ώρα 16.50

Υποστολή σηµαίας στο Ηρώο των Πεσόντων, µε τη συµµετοχή στρατιωτικού τιµητικού αγήµατος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α∆ΤΕ.

Ώρα 17.00

Αρχιερατικός Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

 

Με την ευγενική τους φροντίδα ρυθµίζουν:

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τα σχετικά µε τις Ιερές Ακολουθίες, η 96 Α∆ΤΕ τη συµµετοχή του στρατού στις εορταστικές εκδηλώσεις, ο Ναυτικός Σταθµός Χίου τη συµµετοχή του Πολεµικού Ναυτικού

στις εορταστικές εκδηλώσεις, η Αστυνοµική ∆/νση για την τάξη και το Τµήµα Αθλητικών Θεµάτων


της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χίου τα σχετικά µε την παρέλαση πολιτικών τµηµάτων.Υποστήριξη – Συνεργασία: ∆ήµος Χίου, ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Χίου.


Τελετάρχης Εορτασµού: κ. Ιωάννης Λαγός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γραφείο Αθλητικών Θεµάτων της

Β’/βαθµιας Εκπαίδευσης Χίου, βοηθούµενος απο Υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

τηλ.: 22713 50549 • fax: 22713 50550 — email: ds_nachios@yahoo.com

Οργάνωση – Επιµέλεια: Βάσω Κριτάκη