Αρχική Νέα Τοπικά Ανατροπή…. στην πολιτική για την παιδεία, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής οι μαθητές ανέδειξαν...

Ανατροπή…. στην πολιτική για την παιδεία, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής οι μαθητές ανέδειξαν τα προβλήματα της παιδείας

13

 

Με νηφαλιότητα και χαμόγελο αντιμετώπισαν τους χαρακτηρισμούς και τις ειρωνείες οι δύο μαθητές προσκεκλημένοι στην εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ΜΕΓΚΑ σχετικά με την παιδεία.

Η Ιωάννα και ο Ευθύμης κατάφεραν με τη στάση τους, στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη,  να δώσουν την πραγματική εικόνα των σχολείων που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνομήλικοι τους στο Νέο Λύκειο, όπου θα πρέπει να παλεύουν με ένα σύστημα όπου τους θέλει να τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο για να καλύπτουν την ύλη, όπου οι επιλογές τους για σχολές περιορίζεται και που κοινά αποδεκτά από όλες τις πολιτικές παρατάξεις ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Στα ειρωνικά σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη (που χαρακτήρισε στο διάλλειμα την Ιωάννα… διάδοχο του Τσίπρα, για να μην το αφήσει ασχολίαστο ο Ευθύμης ρωτώντας τον από πού προκύπτει αυτό με το ξεκίνημα της εκπομπής), απάντησαν με επιχειρήματα και κατάφεραν να πάρουν μια πρώτη δέσμευση του υφυπουργού που ήταν στη μέση του τηλεπαραθύρου μαζί τους ότι οι επιλογές σχολών θα είναι περισσότερες από μια κατεύθυνση, κάτι βέβαια που πρέπει να το δούμε στην πράξη.

«Κάντε κάτι για τις περιορισμένες επιλογές που έχουμε κάντε κάτι» ήταν το αίτημα προς τον υφ. Παιδείας Αλ. Δερμετζόπουλο.

Ενόχλησε δε το σχόλιο τους για τη δημοκρατία που βιώνουν σήμερα.

“Ούτε στη Χούντα τέτοιο παραμύθι” είπε η μαθήτρια αναφερόμενη στην υπνωτισμένη νεολαία που επιτάσσει το νέο Λύκειο έναντι στην κριτική σκέψη που θα όφειλε να υπηρετεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στο σχολιασμό δε του κ. Πρετεντέρη ότι “ήταν πολύ μαύρα τα πράγματα, τότε” και δεν είναι εύστοχη η ταύτιση με το σήμερα, η μαθήτρια απλά ρώτησε: “Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης σήμερα, απέναντι στο μαθητικό κίνημα; τα χλευαστικά σχόλια στο twitter και τα ΜΑΤ; Θέλουν μια φιμωμένη νεολαία είπαν τα παιδιά και ο Ευθύμης συμπλήρωσε ότι και σήμερα οι μαθητές ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται ενώ στέλνονται εισαγγελείς και ασφαλίτες στα σχολεία που τους καλούσαν να βγουν έξω στη “σέντρα”.


Δεν ξέχασαν ούτε τους καθηγητές τους πουν πριν από 16 μήνες περίπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«2.000 καθηγητές σε διαθεσιμότητα εδώ και ενάμιση χρόνο» είπε η νεαρή μαθήτρια, για να απαντήσει στην ερώτηση του Γ. Πρετεντέρη που πιθανόν να έψαχνε υποκινητές πίσω από αυτή τη θέση:

 «Αυτό που το έμαθες, Ιωάννα μου;» ρώτησε, … «Είμαι κόρη εκπαιδευτικών», απάντησε η χαμογελαστή Ιωάννα.

Ενώ έμελλε η τελευταία της φράση, και όχι ατάκα όπως αυτές που προτιμούν πολλοί πολιτικοί μας, να  αφήσει «παγωμένο» το στούντιο του ΜΕΓΚΑ όπου δεν ακούστηκε κανένα σχόλιο.

Πως οι μισθοί των γονιών της, δασκάλα η μητέρα της, είναι υποδεκαπλάσιοι πολλών από αυτών που βρίσκονται στο στούντιο.

Στο διαδίκτυο το VIDEO από τη συζήτηση έχει δεχτεί εκατοντάδες σχόλια και αναδημοσιεύσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές μετέφεραν μέσα σε λίγο χρόνο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που τα αναγκάζουν να προχωρούν σε καταλήψεις, που μόνο επετειακές δεν είναι.

Ας τους ακούσουν οι πολιτικοί μας και ας κρατήσουν μια φράση από τον έτερο μαθητή τον Ευθύμη ότι δεν αφιερώθηκε από το υπουργείο ούτε μια ώρα για να ενημερώσουν τους μαθητές για το Νέο λύκειο.

Ενημέρωση επί της ουσίας που δεν έχουν ούτε οι γονείς για να καταλάβουν επιτέλους, ποιο είναι το καλό το νέο σύστημα και δεν μπορούν να το καταλάβουν ούτε αυτοί, ούτε τα παιδιά τους.

Τέλος απήυθυναν κάλεσμα στους συμμαθητές τους, στο τέλος του δικού τους τηλεοπτικού χρόνου.

«Προχωράμε με γενικές συνελεύσεις, μαζικές κινητοποιήσεις και φτάνουμε μέχρι το τέλος. Το μήνυμα έχει δοθεί στη μαθητική κοινωνία και έχουμε φτάσει στο όριο της ανατροπής. Το τέλος είναι η δικαίωση των μαθητικών αιτημάτων.»

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗ WEB TV ΤΟΥ MEGA ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.