Αρχική Απόψεις Aρθρα Γράμμα από τη Χιο: τούτη τη βδομάδα ήτανε άστα κάτω που τα...

Γράμμα από τη Χιο: τούτη τη βδομάδα ήτανε άστα κάτω που τα πας ξαπόλα τα και τρέχα. , από τη Βιτώρια

50

 Τα γράμματα της Βιτώριας στην Οργα, κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος! 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ CHIOSNEWS.COM (8ο γράμμα)


Αγαπημένη μου φιλονάδα, Όργα, ίντα κάμνεις;

Εχαθήκαμενε, μα τούτη τη βδομάδα ήτανε άστα κάτω που τα πας ξαπόλα τα και τρέχα.

Δουγιές, κόρη μου, εγιές, τρεχάματα, ανεσκουμπώματα, ήρτε ο Δένδιας στην παρέλαση της 11ης, α λα μπρατσέτα με τον Μηταράκη . Ήρτανε και χορευτικά στην πλατεία να χορέψουνε για τη γιορτή αλλά τους εστήσανε οι πολιτικοί, μιαν ώρα, που είχανε πάει να ντερλικώσουνε οι ζήτουλες. Εγώ εν επήα στην παρέλαση γιατί εν είχε διαμαρτυρία κι έτσι επήα στο Γυβάρι και μάζεψα δυό ελίδια.
Ευτός, ο Μηταράκης, λένε οι κουσεγιάρηδες, πως θα είναι κι ο νέος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο. Κι αυτό το Νέα Δημοκρατία, πως το κρατούνε και δεν το αλλάζουνε αφού ούτε νέα είναι και μόνο δημοκρατία εν είναι, τα σαπίσανε πάλι τα φοιτητάκια στο ξύλο, εκεί στην Αθήνα ευτοί οι ‘’δημοκράτες’’ σκατά στον τάφο τως.. Εγώ, πάντως, άμα τους εψήφιζα, που πιο καλά να μου κοβούντανε το χέρι, την Σταυρινούδη θα εψήφιζα, που είναι και κοκέτα και πιο όμορφη.. Εβρήκε λέει κι ο ποτάμιας υποψηφίους, δυό περικαλώ, αλλά ευτούς τους κρατούνε μυστικούς.. ύστερα θα μας τους πούνε να μας έρτει η αγγελοπετριά..
Για τη σημαία στην προκυμαία, σου ‘πα θαρρώ, πως την είχανε ανήβα κατήβα, με έναν γερανό θεριό, αλλά εν κατάλαβα την αιτία. η Μητρόπολη κάτι ήθελε να αποδείξει ή να γραφτεί σ’ ευτά τα ρεκόρ του Γκίνες αλλά εν εγράφτηκενε γιατί μας ήφαενε λάχανο η Ρουμανία. Και που λες, πολύ συγκινηθήκανε όλοι που την εβλέπανε. Αλλά ώρες ώρες εν ημπορώ να καταλάβω τους αθρώπους.. δεν τους συγκίνησενε μια νέα κοπέλα που εκάηκενε ζωντανή, στα Λωλόδεντρα, γιατί είχενε προβλήματα, καρφάκι εν τους καίγεται που κάθε μέρα έρκοντενε πρόσφυγες από τη θάλασσα, που κάθε μέρα φολιάζουνε ζωντανά, καμαρώνουνε όλοι τη σημαία. Με πιο τρόπο τούτες τις δύσκολες μέρες που ζούμενε, μπορεί να σε κάνει περήφανο η σημαία, μιας πατρίδας που διώχνει τα παιδιά τως γιατί δεν έχουνε μέλλον και προκοπή..
‘Αστα κόρη μου, επλημμάραμε στη Λαγκάδα, ήβρεξε πολύ προχτές το βράδυ, κατεβήκαν οι ποταμοί κι ήγινενε το χιγιοζύμι. Αφού μας έχουνε γραμμένους κι οι Δημαρχαίοι κι οι Νομαρχαίοι κι όλοι οι πολιτικοί.. Έργα δεν γίνουνταινε, στο Γλυφό εμειώσανε το πλάτος του ποταμού από
10 μέτρα στο ενάμιση, ήρτε και μπούκωσε το ποτάμι και επήρε τις βάρκες βότα, βγήκε το νερό, εμπήκενε στα σπίτια και τα ‘καμενε πισίνα, στον περιφερειακό όξω από το χωριό, που σε λίγο θα βουγιάξει κι ευτός, αντιπλημμυρικά έργα εν εκάμανε, ήρταν κάτω τα χώματα ήφραξενε ο δρόμος. Φουρτούνα νάβρει τις δουγιές τους, εργολάβοι και πολιτικοί, ευτοί είναι τα θρασίμια κι όχι τα παιδιά που είπενε ο κρυόμπλαστος ο Σαμαράς..
Ίδρωτα πολύ, σου λέει, ήρριξενε ο Τριαντάφυλλος, για ναχομενε πια 4 αθρώπους στο Εκαβ και δε μας άφηκε με δυό, μεγάλο κατόρθωμα, ήπρεπενε εκεί που ‘ναι το συντριβάνι, που το κουτσουλούνε τα περιστέρια, να του στήσουνε κι έναν αντριάντα, που το καλοκαίρι το αστενοφόρο εν ήξερενε που να πρωτοπά.. σε καρδιακό επεισόδιο στα βόρεια ή σε τροχαίο στα νότια..
Μου ‘στειλενε και το Ευδοκιό, κλοστάδες και τις ήκατσα κάτω και το ‘να το βαζάκι το ‘δειασα, να΄ναι καλά την ευκή μου να ‘χει. Άμα νετάρομενε και τις εγιές και πάμενε για αμανίτες κι έβρω α σας στείλω.
Ευτά είχα να σου γράψω, Σαββάτο σήμερα, πάω να αλλουστώ και να μπανιαριστώ και να κάμω τη βότα μου ίσια κάτω..
Σας φιλώ και σας σκέβομαι
Η Βιτώργια του Καδή