Αρχική Νέα Τοπικά Norman Atlantic: Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό – 221 οι διασωθέντες...

Norman Atlantic: Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό – 221 οι διασωθέντες – έσβησε η φωτιά

11

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ETHNOS.GR

Le operazioni di soccorso della Marina Militare sulla nave traghetto Norman Atlantic, nel mare Adriatico, sulla quale è scoppiato un incendio © EPARIPRODUZIONE RISERVATA © Copyright ANSA

Από αέρος συνεχίζεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο Norman Atlantic. Τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε προσπάθεια προσέγγισης ιταλικού πολεμικού, για μαζική μετεπιβίβαση, η οποία εμποδίστηκε από τον καιρό που επιδεινώθηκε. Και δεύτερο ελληνικό Super Puma επιχειρεί στο σημείο, ενώ δόθηκε εντολή απογείωσης και σε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού από την Κέρκυρα.

Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό - 221 οι διασωθέντες - έσβησε η φωτιά

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Νίκος Λαγκαδιανός στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 7.00 ανέφερε ότι το ελληνικό Super Puma παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο, μεταξύ τους τρεις Ελληνες, τους οποίους και μεταφέρει στο Λέτσε.

Δόθηκε επίσης εντολή απογείωσης σε ελληνικό ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Κέρκυρα, προκειμένου να βοηθήσει και αυτό στις επιχειρήσεις.

Επίσης, καθ’ οδόν προς το σημείο είναι και το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» που ξεκίνησε από την Πύλο για να συνδράμει τις προσπάθειες ρυμούλκησης.

Ο κ.Λαγκαδιανός επιβεβαίωσε ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν ενημερώσει πως στους επιβάτες έχουν χορηγηθεί από τους Ιταλούς «είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης», ενώ στο κλιμάκιο γιατρών που επιβιβάστηκε δεν έχει δηλωθεί κάποιος τραυματισμός από επιβάτη ή μέλος του πληρώματος.

Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό - 221 οι διασωθέντες - έσβησε η φωτιά

Απέτυχε η προσέγγιση του ιταλικού πολεμικού
Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση λίγο πριν τις 05.00 την Δευτέρα, διακόπηκε η προσπάθεια να μετεπιβιβαστούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Πληροφορίες του Mega θέλουν να επιβιβάστηκαν μόνο 20 περίπου άτομα στο ιταλικό πολεμικό, πριν ο καιρός αναγκάσει τον κυβερνήτη του να το απομακρύνει.

Σημειώνεται ότι από τους 478 συνολικά ανθρώπους που βρίσκονταν στο οχηματαγωγό, έχουν ήδη διασωθεί 221 άτομα σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό - 221 οι διασωθέντες - έσβησε η φωτιά

Παράλληλα, από την ιταλική πλευρά έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, αν και από την ελληνική πλευρά η επίσημη ενημέρωση θέλει την φωτιά να είναι «υπό έλεγχο».

Συνεχίζεται έτσι η επιχείρηση διάσωσης των υπόλοιπων επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο αριθμός τους είναι ασαφές εάν είναι 256 ή 257, δηλαδή εάν ο νεκρός που έχει ήδη μεταφερθεί στην ξηρά περιλαμβάνεται στον αριθμό όσων απομακρύνθηκαν.

Απέτυχε η μαζική μετεπιβίβαση σε πολεμικό - 221 οι διασωθέντες - έσβησε η φωτιά

Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας. Από τα 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα 268 είναι Ελληνες.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.