Αρχική Πολιτισμός Βιβλία «Ταξίδι στο Πουθενά», του Χρήστου Γιατράκου (εκδόσεις αλφα πι)

«Ταξίδι στο Πουθενά», του Χρήστου Γιατράκου (εκδόσεις αλφα πι)

22


Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Ιόνιο, στο Λιβυκό Πέλαγος, στην Αδριατική και τις ακτές της Σικελίας και της Μεγάλης Ελλάδας –
Magna Grecia, σημειώνει 
στο πρόλογο του βιβλίου ο Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης για το «Ταξίδι στο Πουθενά» του Χρήστου Γιατράκου.
Στις θάλασσες αυτές, στη δεκαετία του ’70 που διαδραματίζεται η ιστορία, οργίαζε το «κοντραμπάντο» των τσιγάρων από την ιταλική μαφία. Όσοι ταξίδευαν αυτές τις θάλασσες συναντούσαν συχνά ταχύπλοα σκάφη αναψυχής μετασκευασμένα σε φορτηγά για τη μεταφορά του παράνομου φορτίου. Χρησιμοποιούσαν ακόμα και τορπιλακάτους που είχαν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και υπηρετούσαν πια άλλες «πολεμικές» επιχειρήσεις με πληρώματα εξαιρετικών δυνατοτήτων, εκπαιδευμένα για ακραίες εμπλοκές.

Αυτό το «θέατρο» επιχειρήσεων, με πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία με την Ελλάδα, επιλέγει ο συγγραφέας να πλέξει το συναρπαστικό μύθο του. «Αιχμαλωτίζει» τους ήρωες του σε μια απίστευτη περιπέτεια πειρατείας, λαθρεμπορίου και ανθρωπίνων σχέσεων που του δίνει την δυνατότητα να ξεδιπλώσει τόσο τις ναυτικές και ναυτιλιακές του γνώσεις όσο και τις θέσεις του απέναντι στις προκλήσεις μιας τέτοιας περιπέτειας.


Πέραν τούτων, ο αείμνηστος καπεταν-Χρήστος Γιατράκος επιλέγει μέσα από ένα λογοτεχνικό έργο να καταγράψει και τα προβλήματα που βίωναν, σε πολλές περιπτώσεις, ναυτικοί εκείνης της περιόδου και να αναδείξει τη ναυτοσύνη και ικανότητα των ελλήνων ναυτικών.