Αρχική Πολιτισμός Βιβλία «Ταξίδι στο Πουθενά»- του Χρ. Γιατράκου- βιβλιοπαρουσίαση (VIDEO)

«Ταξίδι στο Πουθενά»- του Χρ. Γιατράκου- βιβλιοπαρουσίαση (VIDEO)

28

 
Μόνο «ταξίδι στο πουθενά» δεν είναι το βιβλίο του Χρήστου Γ. Γιατράκου, εκδόσεις αλφα πι που μας ταξιδεύει στις θάλασσες της Μεσογείου και στις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia).

Γραμμένο από ένα ναυτικό, το Χρήστο Γιατράκο, καπετάνιο για χρόνια που δυστυχώς μας άφησε πρόωρα, ο οποίος μας ταξιδεύει μέσα από τη μυθοπλασία του μυθιστορήματός του σε μέρη αλλά και συμβάντα που ειδικά τα χρόνια του ’70 ήταν συνηθισμένα στις θάλασσες της Μεσογείου.(VIDEO Στ. Μιχαηλίδης).

Στο λαθρεμπόριο τσιγάρων με τα οποία πολλοί φαίνεται ότι μπλέχτηκαν, όπως και ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο πρωτοκαπετάνιος ναυτιλιακής εταιρείας καπετάν Νικόλας. Που από τα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά βρέθηκε να κάνει «κοντραμπάτο» στην αρχή υπό την απειλή των όπλων και στη συνέχεια συνειδητά αφού δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς.

Παίζοντας στα δάχτυλα τα ναυτικά θέματα ο συγγραφέας, μας εισάγει στα μυστικά του κλεισίματος των δουλειών, νομίμων στην αρχή παράνομων στη συνέχεια, στο πως ένας σοβαρός πλοιοκτήτης μπορεί να έχει και «σαπάκι» στο στόλο του, στο πως δίνεται μάχη από τους ναυτικούς να σώσουν το σκαρί στο οποίο εργάζονται.

Ετσι ξεκινά και η ιστορία με τον πρωτοκαπετάνιο να αναλαμβάνει να συντονίσει από κοντά τις εργασίες επισκευής του «Πελαγίς» όχι μόνο εν πλω, αλλά και εν κρυπτώ για να μην επηρεαστούν τα συμβόλαια με τα οποία ήταν δεσμευμένη η εταιρεία. Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα ανοικτά των Συρακουσών για να καταληφθεί στη συνέχεια από μαφιόζους και ενώ βρίσκεται στα επίκαιρα στενά του Οτράντο (επίκαιρα λόγω της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic).

Από εκεί ξεκινά το «Ταξίδι στο πουθενά» όπου όμως ο συγγραφέας μαζί με το λαθρεμπόριο τσιγάρων μας γνωρίζει και με τους τρόπους που δουλεύουν σε ένα πλοίο.  Ο αναγνώστης θα ανέβει στη γέφυρα, θα μάθει πως γίνεται το φόρτωμα- ξεφόρτωμα πλοίων, θα γνωρίσει τους ανέμους στη ναυτική ορολογία και θα μάθει πώς να προφυλάσσεται από αυτούς.

Αλλά και στην εξέλιξη της ιστορίας θα γνωριστεί με τους θαλάσσιους δρόμους της Σικελίας, της Magna Grecia μέχρι νότια προς την Αφρική, με αυτές των νησιών του Ιονίου ταξιδεύοντας μέχρι των Πειραιά είτε περιμετρικά της Πελοποννήσου, είτε μέσω Ισθμού.


Η καθολική ηθική

Γιατί μέσα στα πλαίσια των περιπετειών, ο Νικόλας, ο αρχικαπετάνιος, γνωρίζεται με τη Λουτσία και το Τζίνο, ερωτεύεται με τη γυναίκα του φίλου του ιταλού ψαρά και στο τέλος βρίσκονται σε ένα απίθανο μπέρδεμα!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο συγγραφέας παρουσιάζει το ασφυκτικό πλαίσιο της καθολικής εκκλησίας όπου εκείνα ειδικά τα χρόνια ηταν αδιανόητο να χωρίσει ένα ζευγάρι καθολικών, με αποτέλεσμα πολλοί γάμοι να είναι μόνο στα χαρτιά.

Πολύ καλός γνώστης  της ιταλικής ο ήρωας μας μπλέκεται σε φιλοσοφικές συζητήσεις με τη Λουτσία, στον έρωτα της οποίας ανταποκρίθηκε όταν είδε τις πολύ καλές σχέσεις που ανέπτυξε με τα παιδιά του αλλά κυρίως μετά την απόφαση χωρισμού με τη γυναίκα του.

Εδώ ίσως να είναι ένα από τα σημεία που παρουσιάζει «κοιλιά» η ιστορία. Αφού πολύ εύκολα η σύζυγος του Νικόλα φαίνεται να έχει παράλληλη σχέση και να είναι αυτή πρώτη που εγκαταλείπει τη συζυγική εστία και ενώ ο καπετάνιος μας δεν κρύβει τον έρωτά του με την ιταλίδα φίλη του. Το μυθιστόρημα έτσι πλατειάζει ενώ θα μπορούσε να ήταν πιο σφικτό, και από την άλλη δεν αφήνει περιθώρια να μάθουμε κάτι περισσότερο για τη νόμιμη σύζυγο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «αλφα πι»σε 500 καταρχήν αντίτυπα, σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση.

Το προλογίζει ο Σταύρος Μιχαηλίδης, υποναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος που μεταξύ άλλων σημειώνει:

«… Ο αείμνηστος καπετάν Χρήστος Γιατράκος σ’ αυτό το έργο δεν παρουσιάζει μόνο τη ναυτική και λογοτεχνική του δεινότητα αλλά αποδίδει με αποκαλυπτική πληρότητα και την προσωπικότητα του Ελληνα ναυτικού, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στα χίλια- μύρια κύματα των γραμμένων και άγραφων κανόνων του απαιτητικού και σκληρού επαγγέλματος και της πολύχρονης ξενιτιάς».

 

 Θοδωρής Πυλιώτης