Αρχική Πολιτισμός Βιβλία «Αντί στεφάνου», η νέα νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη από την Εστία (προδημοσίευση)

«Αντί στεφάνου», η νέα νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη από την Εστία (προδημοσίευση)

18


 Πρόδρομος μιας μετακαταναλωτικής εποχής ή εντελώς ανισόρροπος ήταν τελικά ο νεκροθάφτης Στέφανος Λαδικός; Η κοινωνία του μικρού νησιού πάντως δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τις δράσεις του εντός νεκροταφείου και τις απόψεις του περί σαρκίου των νεκρών, και έτσι τον απέπεμψαν σύντομα από το πόστο του.

Το νέο βιβλίο του φυσικού καλλιεργητή – ερευνητή – συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, «Αντί στεφάνου»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία, τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου. Μάλιστα η έκδοση του 10ου κατά σειρά βιβλίου του Γ. Μακριδάκη, συμπέφτει με τη μέρα γενεθλίων της μάνας του, στην οποία είναι και αφιερωμένη η νουβέλα -όπως έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του ιστότοπο.
«Μόλις πριν λίγο έλαβα μέηλ από την εκδότριά μου Εύα Καραϊτίδη, με το οποίο με ενημέρωνε ότι το βιβλίο μου Αντί Στεφάνου,
θα κυκλοφορήσει από την Εστία τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη.
Το βιβλίο αυτό το έχω αφιερωμένο στη μάνα μου και
16 Φλεβάρη είναι τα γενέθλιά της
Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, πιστεύω στο Χάος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια νουβέλα που αφηγείται με μπρίο τη σχάση ανάμεσα στο ιερό και το γελοίο, το σύστημα της τοπικής κοινωνίας και το οικοσύστημα της φυτοκοινωνίας. Μια νουβέλα με κωμικά στοιχεία αλλά και που μπορεί να σοκάρει τον αναγνώστη, σε αυτό το βιβλίο της μετα-καταναλωτικής εποχής της ανθρωπότητας, αυτής που ο Γιάννης Μακριδάκης προωθεί μέσα από τα κείμενά του και τη δράση του.

 Ζητήσαμε από το Γιάννη ένα απόσπασμα από το βιβλίο του και το παραθέτουμε:

Δεν ευδοκίμησε τελικά ως νεκροθάφτης στη θέση του Ευταξία ο Στέφανος ο Λαδικός. Μοναχά μία κηδεία πρόλαβε να διεκπεραιώσει και αυτή ήταν της μητέρας του. Διότι η Πάτρα, εκ του Κλεοπάτρα, Λαδικού, το γένος Κουμά, η επονομαζόμενη και Ξυλαγγούρω κάποτε, όταν ήταν ακμαία, υπό των ζηλοφθόνων γυναικών της μικράς νήσου, απεβίωσε αιφνιδίως σε ηλικία 66 ετών, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς σύμφωνα με τη γνωμάτευση του αγροτικού γιατρού, τρεις μόλις μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα εντός νεκροταφείου ο μοναχογιός της. Έγειρε το κεφάλι της αριστερά σαν λαβωμένο πουλάκι, όπως καθόταν στο κατώφλι του σπιτιού της το απόγευμα της Δευτέρας 19ης Μαΐου και ξεψύχησε ήσυχα. Σαν να αποκοιμήθηκε γλυκά κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Είχε και ένα απολύτως εμφανές όσο και αινιγματικό μειδίαμα στα χείλη της, το οποίο αν και κατά κόρον ερμηνεύτηκε ως αδιάψευστο τεκμήριο του ότι έφυγε από τη ζωή ικανοποιημένη, ίσως να ήταν τελικά μόνον επιτιμητικό αφού, όπως πικρόχολα αποφάνθηκε και ο περιπτεριούχος καπετάν Παράσχος Ψιλάκης κουνώντας πάνω κάτω το κεφάλι του απογοητευμένος από την απολύτως πλέον διακριτή κοινωνική της νήσου παρακμή, η μακαρίτισσα ίσως προείδε λόγω μιας πιθανής προθανάτιας έκλαμψης τα όσα αλλοπρόσαλλα επακολούθησαν την έξοδο αυτής.