Αρχική Νέα Τοπικά Νατοϊκό μπλόκο στους πρόσφυγες, τι θα κάνει στο Αιγαίο

Νατοϊκό μπλόκο στους πρόσφυγες, τι θα κάνει στο Αιγαίο

10


Τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή αποσαφήνισαν τα κράτη – μέλη του, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. 
Αν τα πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα θα τους γυρίζουν πίσω στην Τουρκία, διευκρίνησε ο ΓΓ που ανακοίνωσε και αυστηρότατη επιτήρηση στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TVXS.GR:

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη Frontex.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη Frontex να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», σημειώνει ο ΓΓ του NATO.

Διευκρινίζει ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.
Επίσης αναφέρει πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας – Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε άμεση αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑριστείδης Ζαννίκος: για τον “ένα χρόνο αριστερά”
Επόμενο άρθροΤα αστέρια του αγγλικού ποδοσφαίρου αποκλειστικά στα κανάλια Novasports ! Έρχονται με το Κύπελλο Αγγλίας, το Super Cup Αγγλίας και τον τελικό του League Cup