Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία με φακές από την Κοινωνική Κουζίνα στο Επιμελητήριο Χίου

Διαμαρτυρία με φακές από την Κοινωνική Κουζίνα στο Επιμελητήριο Χίου

23

Με ένα καφασάκι όπου μέσα είχαν τακτοποιηθεί χάρτινα ποτήρια του καφέ, αλλά με φακές, όπως δηλαδή μοιράζεται το φαγητό στους πρόσφυγες μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου οι αλληλέγγυοι πολίτες- εθελοντές στην Κοινωνική Κουζίνα Χίου προσφέροντας τα στους συμβούλους.

Με αυτό τον τρόπο και διαβάζοντας τη σχετική τους ανακοίνωση, οι εθελοντές διαμαρτυρήθηκαν στην επιστολή-καταγγελία της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου προς το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας με την οποία ζητείται έλεγχος στις κοινωνικές κουζίνες που ετοιμάζουν φαγητό για τους πρόσφυγες.
Οι φακές έμειναν απείραχτες μέσα στα ποτήρια, δείχνοντας την αμηχανία των συμβούλων που μετά βίας είχαν καταφέρει να έχουν απαρτία για την έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό.
Τρία μέλη διαφώνησαν κάθετα με την απόφαση της Διοικούσας, με το μέλος της και αντιπρόεδρο Βασίλη Παππά να θέτει ευθέως θέμα ότι δεν αποφασίστηκε να βγει τέτοια απόφαση κατά τη συνεδρίαση τους και δείχνοντας ότι το κείμενο καταγγελίας συζητήθηκε μέσω… mail με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και όχι σε συνεδρία του οργάνου!
Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μέλος του ΔΣ Νίκος Χούλης, ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργούλης έμεινε μόνος να υπερασπίζεται μια απόφαση που κάνοντας το γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο περιγράφεται σαν μια ανάλγητη στάση του εμπορικού κόσμου της Χίου να θέτει θέμα για τη δωρεάν προσφορά φαγητού στους πρόσφυγες.
Η προστασία των μελών του Επιμελητηρίου και της νομιμότητας, που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος δεν συνάδει με την υγεία των προσφύγων και την ασφάλεια των εθελοντών. Δεν εξηγήθηκε εξάλλου γιατί αρχικά στήριξε το Επιμελητήριο την λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας αντί να εξετάσει τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής, όχι όμως  με τη μορφή καταγγελίας αλλά σε συνεργασία με τους εθελοντές. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που ήταν σε επίπεδο ενημέρωσης αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να αναιρέσει, έγινε προσπάθεια να μην συμπεριληφθούν στην καταγγελία οι Χιώτες εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας. Υπήρξαν σχόλια για τους αλληλέγγυους που λειτουργούν απέναντι από το Εργατικό Κέντρο (Soli Café), ενώ πήραν πίσω τις αναφορές για την κοινωνική κουζίνα που λειτουργεί απέναντι από το Νοσοκομείο Χίου (Street People Kitchen ) λόγω εξηγήσεων μέλους της πως δεν έχουν σχέση με ΜΚΟ.
Η συνεδρίαση έληξε πάντως αναγκαστικά στο τέλος, όταν ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Παππάς που διαφωνούσε με την καταγγελία, ανέφερε ότι πίσω από αυτήν βρίσκονται συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που θεωρούν ότι θίγονται από τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας. Υπήρξε οξύς διάλογος με παρευρισκόμενο επαγγελματία, που μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη στάση ορισμένων ΜΚΟ να παίρνουν χρήματα χωρίς να ελέγχονται για την προσφορά τους στους πρόσφυγες, θέμα πάντως που δεν ανέφερε στο ελάχιστο η καταγγελία του Επιμελητηρίου.
Πάντως αν οι υπηρεσίες αρχίσουν τους ελέγχους στις δομές που φτιάχνουν φαγητό για τους πρόσφυγες, μάλλον πρέπει να συνεχίσουν ακόμα και με τα συσσίτια αγάπης που γίνονται σε πολλά χωριά του νησιού με ευκαιρία θρησκευτικών εορτών… αφού και εκεί δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες…

ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοινωνική Κουζίνα Χίου: πολιτική ευθύνη Επιμελητηρίου αν σταματήσει η προσφορά φαγητού στους πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Χίου: παραίτηση Αντιπροέδρου Β. Παππά λόγω κοινωνικής κουζίνας