Αρχική Πολιτισμός Αυλαία στο ΔΗΠΕΘΕ β. Αιγαίου ρίχνει ο Δήμος Χίου λόγω χρεών

Αυλαία στο ΔΗΠΕΘΕ β. Αιγαίου ρίχνει ο Δήμος Χίου λόγω χρεών

11

 
Την ομόφωνη απόφαση να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, κάτω από το βάρος των οικονομικών του υποχρεώσεων, αποφάσισαν ομόφωνα και τα 5 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδεχόμενα την πρόταση του Δημάρχου Χίου και Πρόεδρου του Μανώλη Βουρνού.

Μετά από τις ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Χιακής συμπολιτείας, ο Κ. Βουρνούς άφησε ένα περιθώριο μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει επικοινωνία και πάλι με το υπουργείο Πολιτισμού, για να ζητηθεί η χρηματοδότηση του τελευταίου ως  άμεση βοήθεια για τα χρέη. Αυτά ανέρχονται στις 200.000 ΕΥΡΩ με τα χρέη προς το Ταμείο των τεχνικών (ΤΣΜΕΔΕ) να φθάνει με τα πρόστιμα περίπου στις 90.000 ΕΥΡΩ και να πρέπει να πληρωθεί άμεσα και τα χρέη προς τρίτους στις 120.000 ΕΥΡΩ. Παράλληλα έχει μεταφερθεί ως υποχρέωση στο Δήμο, δάνειο ύψους 200.000 ΕΥΡΩ που είχε λάβει το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

Η Χιακή Συμπολιτεία, μέλη της οποίας σήκωσαν πλακάτ με 4 μορφές του θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (Ευριπίδης, Σαίξπηρ, Μπρεχτ και Μπέκετ), ζήτησαν από τα μέλη του Συμβουλίου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην κλείσει το θέατρο. «Όποιοι αναλάβουν να στερήσουν από τη Χίο το ΔΗΠΕΘΕ ας γνωρίζουν ότι θα έχουν απέναντί του την ιστορία. …κι ελπίζουμε να καταλάβουν, έστω και την τελευταία στιγμή, την τεράστια ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία του νησιού».

Επέρριψε δε ευθύνες τόσο στην παρούσα Δημοτική Αρχή, όσο και στις προηγούμενες (από το 2007 ξεκινούν οι οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ), στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου όπως και στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο Γιάννης Καλογεράς, περισσότερο με την ιδιότητα του σκηνοθέτη και της συμμετοχής του στο τοπικό θέατρο, ο Δημήτρης Μουτσάτσος σαν πρώτος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και ο Γιώργος Παυλιδάκης πρόσφατα συνεργαζόμενος με το ΔΗΠΕΘΕ, τόνισαν την ανάγκη να παραμείνει ο θεσμός ζωντανός, τη σημασία του πολιτισμού ειδικά σε περιόδους κρίσης και προτείνοντας να γίνουν προσπάθειες για άμεση συνάντηση με υπουργό Πολιτισμού, την αναζήτηση χορηγιών και να γίνει υπομονή μέχρι να «ορθοπλωρίσει το σκάφος».

Συγκινημένη μαθήτρια των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ μετέφερε το αίτημα να μην κλείσει.

Παράλληλα ο Φραγκίσκος Σέργης από πλευράς της ΝΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χαθεί η μάχη και ότι υπάρχει χρόνος να βρεθεί λύση.

Τη διαβεβαίωση ότι οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ θα στηριχτούν, μέσω του ΟΜΗΡΕΙΟΥ αλλά και των άλλων δομών του δήμου έδωσε τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα μέλη του ΔΣ που πήραν το λόγο.

Όμως έκριναν ότι θα ήταν αδύνατον να κάνουν το παραμικρό, από την ώρα που τον περασμένο χρόνο δεν υπεγράφει η προγραμματική σύμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού και στην επιστολή με ημερομηνία 18/1/2016 δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Χωρίς εξάλλου καλλιτεχνικό διευθυντή, οι τίτλοι τέλους φαίνεται να είναι πολύ κοντά για το ΔΗΠΕΘΕ εκτός και αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε εξάλλου να μεταφερθούν σε άλλους οργανισμούς του Δήμου, υλικά και εξοπλισμός του ΔΗΠΕΘΕ (σε μια προσπάθεια να σωθούν από την εκκαθάριση). Ενώ ειδικά οι μάσκες που είχαν γίνει για την παράσταση του Πλούτου πρόκειται να εκτεθούν στο ΟΜΗΡΕΙΟ.

 

Διαφήμιση