Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία προσφύγων στη ΒΙΑΛ για το καθεστώς κράτησης

Διαμαρτυρία προσφύγων στη ΒΙΑΛ για το καθεστώς κράτησης

26

 

Με αίτημα να λειτουργεί σαν κέντρο φιλοξενίας και όχι σαν κέντρο κράτησης, και με συνθήματα για ελευθερία στα αγγλικά, πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται πλέον στο HOTSPOT της ΒΙΑΛ στη Χίο διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αριθμός από τους πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν περί τις 7.00 μ.μ. (21/3/16) στο ενδιάμεσο χώρο από τους οικίσκους και το κτήριο όπου γίνεται η καταγραφή ζητώντας ελεύθερη διακίνηση. Μάλιστα τις σκηνές κατέγραψε ολλανδικό κανάλι που έχοντας ζητήσει άδεια εισόδου από καιρό βρέθηκε τυχαία με συνεργείο του στο χώρο της ΒΙΑΛ.

Η διαμαρτυρία δεν πήρε έκταση και οι πρόσφυγες επέστρεψαν λίγο αργότερα στους οικίσκους.

Σήμερα σημειώθηκε μόνο ένα περιστατικό με φουσκωτό που έφθασε στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης με 80 άτομα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό αυτών που κρατούνται στη ΒΙΑΛ στα 1216 άτομα.

Μόλις 26 είναι εξάλλου από προγενέστερους πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην τάφρο του κάστρου της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ όσο κα μερικές από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ΒΙΑΛ έχουν αποχωρήσει διαφωνώντας με την μετατροπή του σε κέντρο Κράτησης.

Πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση ασύλου, ενώ δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία επαναπροώθησης τους στην Τουρκία. Σε καθαρά ρόλο παρατηρητή είναι εξάλλου η ομάδα των 6 τούρκων που από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται στη Χίο, στα πλαίσια εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ era-aegean.gr
Η φωτογραφία είναι από VIDEO που αναρτήθηκε στο YOY TUBE

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕφτασαν στη Χίο 6 τούρκοι αστυνομικοί- συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων
Επόμενο άρθροΝΔ: σήμερα οι προθεσμίες για εσωκομματικές διαδικασίες