Αρχική Νέα Τοπικά «Όχι στην παράνομη φυλακή»: Παρέμβαση στη ΒΙΑΛ από τη Χιακή Συμπολιτεία (Πέμπτη,...

«Όχι στην παράνομη φυλακή»: Παρέμβαση στη ΒΙΑΛ από τη Χιακή Συμπολιτεία (Πέμπτη, 31/3)

24


Επιτροπή με συμμετοχή των εκλεγμένων αιρετών της Χιακής Συμπολιτείας θα επισκεφτεί την Πέμπτη, 31 Μαρτίου στις 4.00 μ.μ., το κέντρο κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ, καλώντας παράλληλα κάθε αλληλέγγυο πολίτη και φορέα να δώσει το παρών.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, εκφράζεται και πάλι η θέση ότι από την ώρα που το Κέντρο στη ΒΙΑΛ, είναι κλειστού τύπου και όχι φιλοξενίας αυτό είναι αντίθετο στην προγραμματική συμφωνία παραχώρησης του χώρου μεταξύ Δήμου Χίου και υπουργείου.
Αναλυτικά σημειώνονται τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε το δημοτικό ακίνητο της ΒΙΑΛ για ανοιχτό κέντρο καταγραφής προσφύγων. Όχι για κλειστό στρατόπεδο-φυλακή. Σε αυτό δεσμεύτηκαν δημόσια ο αρμόδιος υπουργός όταν επισκέφτηκε τη Χίο, σε αυτό έχει δεσμευτεί ο δήμαρχος Χίου σε μια σειρά από δημόσιες δηλώσεις. Η χρήση του δημοτικού ακινήτου ως κλειστού στρατoπέδου-φυλακή, για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους ανεξαιρέτως, είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει.

Με τη λειτουργία κλειστών στρατοπέδων-φυλακών όπως η ΒΙΑΛ έχουν διαφωνήσει διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, η αρμόδια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οργανώσεις που προηγουμένως συνεργάζονταν αλλά τώρα αποχωρούν από τη ΒΙΑΛ και κάθε αντίστοιχο κέντρο στα άλλα νησιά. Οι διεθνείς οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταπατά τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, είναι παράνομη και ανήθικη. Επισημαίνουν δε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, πόσο μάλλον για να της ανατεθεί, διά των αστυνομικών της που ήδη βρίσκονται στο νησί, εποπτικός-ελεγκτικός ρόλος σε στρατόπεδα-φυλακές όπως η ΒΙΑΛ.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ισχύει η συμφωνία παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και η ΒΙΑΛ είναι ανοιχτό κέντρο. Κανείς δεν μπορεί να παρανομεί αγνοώντας τα αιρετά σώματα του νησιού. Και κανείς δεν μπορεί να εκθέτει και να στιγματίζει με ανήθικες πρακτικές το νησί. Γι’ αυτό και επιτροπή της Χιακής Συμπολιτείας, με συμμετοχή των αιρετών της συμβούλων, θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στη ΒΙΑΛ, στις 4 μ.μ., καλώντας παράλληλα κάθε αλληλέγγυο πολίτη και φορέα να δώσει το παρών”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύγκρουση με τραυματισμό μεταξύ ομάδας (τελικά) Ιρανών στη ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθροΣυμπλοκές και 5 τραυματίες το βράδυ στο Κέντρο Κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ