Αρχική Νέα Τοπικά Ελευθερία, άσυλο, όχι επιστροφή- Κοινή φωνή διαμαρτυρίας από Χιακή Συμπολιτεία, αλληλέγγυους και...

Ελευθερία, άσυλο, όχι επιστροφή- Κοινή φωνή διαμαρτυρίας από Χιακή Συμπολιτεία, αλληλέγγυους και πρόσφυγες

15

 Όταν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής παράταξης Χιακή Συμπολιτεία, έμπαιναν μέσα στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ για να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του Κέντρου για την κατάσταση σε αυτό, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στα σύρματα της ΒΙΑΛ και φώναζαν συνθήματα για ελευθερία, ελεύθερη έξοδο από τη ΒΙΑΛ και όχι επιστροφή στην Τουρκία βγήκαν και έγιναν μια μάζα με τους 100 περίπου διαδηλωτές.
Η στάση της αστυνομίας διακριτική σε αυτή την ειρηνική διαδήλωση, που άφησε να περάσει η ένταση, η οργή αλλά και η συγκίνηση που ένωσε τις δύο πλευρές.
Με το σήμα της νίκης να κυριαρχεί, μαζί με το «freedom», λίγη ώρα αργότερα και πάλι ειρηνικά οι πρόσφυγες πέρασαν στο χώρο της ΒΙΑΛ.
Σύμφωνα με τους ίδιους η τροφή και το νερό δεν είναι αρκετά, ενώ δεν επαρκεί το ζεστό νερό αφού το Κέντρο δυναμικότητας 1.000 ατόμων, έχει πλέον πάνω από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.


Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμιόνη Φρεζούλη, που μαζί με την επίσης δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Τσαρδάκα και τα μέλη της παράταξης Βίκυ Γεωργούλη και Ιουλία Χαλλιορή πέρασαν στο εσωτερικό του HOTSPOT, σημείωσε ότι οι χώροι πλέον δεν επαρκούν. Άνθρωποι κοιμούνται πρόχειρα στο τσιμέντο του κτηρίου, ενώ παράπονα υπάρχουν και για το φαγητό. 35 ασυνόδευτα παιδιά και 15 ενήλικα άτομα με αναπηρία βρίσκονται μέσα στο Κέντρο και χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Παράλληλα επισήμανε τη θέση της Χιακής Συμπολιτείας να λειτουργεί το HOTSPOT ως Κέντρο Φιλοξενίας.
«Η χρήση του δημοτικού ακινήτου ως κλειστού στρατoπέδου-φυλακή, για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους ανεξαιρέτως, είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει.
Με τη λειτουργία κλειστών στρατοπέδων-φυλακών όπως η ΒΙΑΛ έχουν διαφωνήσει διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, η αρμόδια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αλλά και οργανώσεις που προηγουμένως συνεργάζονταν αλλά τώρα αποχωρούν από τη ΒΙΑΛ και κάθε αντίστοιχο κέντρο στα άλλα νησιά», τόνισε η Ερμιόνη Φρεζούλη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες.


 Λίγο πριν τις 6.00 οι διαδηλωτές αποχώρησαν, και ενώ είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις με τους πρόσφυγες που παρέμειναν πίσω από τα σύρματα. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες ένιωσαν τη συμπαράσταση του κόσμου, ενώ μπόρεσαν και συνομίλησαν (όσοι από αυτούς γνώριζαν αγγλικά) για θέματα που τους αφορούν και μπορεί να έχουν λανθασμένη εικόνα μέσα από τις πληροφορίες που φθάνουν κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Σύμφωνα πάντως με τους υπεύθυνους του Κέντρου ειδικά στο θέμα του φαγητού οι μερίδες είναι περισσότερες, φθάνοντας ακόμα και τις 1.900.


Εν τω μεταξύ την Πέμπτη καταγράφηκαν 4 επεισόδια εισόδου προσφύγων και μεταναστών, σε δύο μάλιστα από αυτά έγιναν επιχειρήσεις διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή , και προστέθηκαν ακόμα 209 άτομα που καλείται το HOTSPOT Της ΒΙΑΛ να τα στεγάσει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ era-aegean.gr