Αρχική Νέα Τοπικά Μαζική έξοδος προσφύγων από το HOTSPOT της ΒΙΑΛ- περιμένουν στο λιμάνι

Μαζική έξοδος προσφύγων από το HOTSPOT της ΒΙΑΛ- περιμένουν στο λιμάνι

8

Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, έφυγαν από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα από το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ και πεζή έφτασαν στο λιμάνι της Χίου.

Καταρχήν ξεκίνησαν οικογένειες που κρατώντας τα παιδιά τους και τα λίγα υπάρχοντά τους, προτίμησαν να φύγουν από το Κέντρο, παρά να υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν μια ακόμα δύσκολη βραδιά όπως την προηγούμενη.

Ο πετροπόλεμος ομάδων Αφγανών και Σύρων, ακόμα και μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην εργοστασίου, έκανε τους πρόσφυγες να ξεκινήσουν αυτή την πορεία.

Πέρασαν από σημεία που το συρματόπλεγμα είχε κοπεί και χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες με περιπολικά και μοτοσικλέτες τους συνόδευαν μέχρι το λιμάνι της Χίου.

Παρά τις προσπάθειες να πειστούν και να μεταφερθούν στους οικίσκους της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη «Σούδα» (περιμετρικά του Κάστρου της Χίου) εντούτοις παρέμειναν στο λιμάνι με κύριο  αίτημα να μεταφερθούν στην Αθήνα.


Στις 9.00 περίπου το βράδυ αναμένοταν το πλοίο
Tera Jet στη Χίο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα παραλάβει τους πρόσφυγες χωρίς να έχει διευκρινιστεί που ακριβώς θα μεταφερθούν.
(ΣΤΙΣ 9.30 μ.μ. ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗς ΛΕΥΚΩΝΙΑΣ)

Να σημειώσουμε ότι μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μόνο καταγραφεί, ενώ δεν έχουν κατατεθεί παρά μόνο μερικές δεκάδες αιτήσεις ασύλου.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 3 άτομα προσήχθησαν σήμερα στο Νοσοκομείο της Χίου, εκτός από τους 5 που τραυματίστηκαν χθες βράδυ, εκ των οποίων οι 3 παραμένουν για νοσηλεία με την κατάσταση τους να είναι σταθερή.

Επίσης ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με 2 τουλάχιστον διμοιρίες των ΜΑΤ από Αττική.

Να σημειώσουμε ότι λόγω των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν και στον οικίσκο τους, οι Γιατροί του Κόσμου αποχώρησαν από το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ.


Το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας σε Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο Δήμο Χίου πραγματοποίησαν περίπου 100 κάτοικοι από το χωριό Χαλκειός. Ζήτησαν αυξημένα μέτρα προστασίας και τήρηση της αρχικής συμφωνίας που έκανε λόγο για παραμονή των προσφύγων για τρία 24ώρα το πολύ στο νησί σε Κέντρο Φιλοξενίας και όχι Κέντρο Κράτησης.

Μάλιστα οι κάτοικοι διέκοψαν σύσκεψη που γινόταν από εκπροσώπους της FRONTEX, των εκπροσώπων της Πολιτείας στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ και εκπροσώπων ΜΚΟ. Έθεσαν τα αιτήματά τους, αλλά μετά από μισή ώρα περίπου διαλογικής συζήτησης, διεκόπη η σύσκεψη.

Προγραμματίστηκε σύσκεψη για τις 6.00 σήμερα το απόγευμα, στο Δήμο Χίου με τους προέδρους των γύρω από τη ΒΙΑΛ κοινοτήτων, δημοτικών συμβούλων από τα Καμπόχωρα και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεζοπορία στα μονοπάτια της Βολισσού
Επόμενο άρθρο“Λάθρα;”, αναβολή εκδήλωσης συμπαράστασης στο HOTSPOT ΒΙΑΛ