Αρχική Νέα Τοπικά Μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι- προσαγωγές 10 Συρίων

Μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι- προσαγωγές 10 Συρίων

34


Δικογραφία για 10 Σύρους πρόσφυγες σχημάτισε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, αφού έκανε τις σχετικές προσαγωγές τα ξημερώματα της Παρασκευής την ώρα που γινόταν προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το λιμάνι του νησιού.
Κατηγορούνται για απείθεια, αντίσταση κατά των αρχών και υποκίνηση στάσης με δεδομένο ότι θεωρήθηκαν πως εμπόδιζαν τους άλλους πρόσφυγες να πάνε στις δομές της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ που καλούσαν τόσο από το Λιμεναρχείο όσο και από το Δήμο Χίου.

Αντίθετα καμία προσαγωγή δεν έγινε από την πλευρά των «αγανακτισμένων πολιτών» που με αποκορύφωμα την ρίψη κροτίδας μέσα στο χώρο της προβλήτας -εκεί που κοιμόντουσαν παιδιά- δημιούργησαν φοβικές καταστάσεις.
Είχαν προηγηθεί προπηλακισμοί αλληλέγγυων, και φωνές από τους συγκεντρωμένους για να φύγουν οι πρόσφυγες, ενώ όταν άρχισαν να κουνούν τα διαχωριστικά (κινούμενα) κάγκελα στο λιμάνι όπου δίπλα ακριβώς ήταν γυναικόπαιδα, μία γυναίκα υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. 

.Από την πλευρά της η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές «αγανακτισμένων πολιτών» και 1 αλληλέγγυου, για να τους αφήσουν ελεύθερους αργότερα.

Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται πλέον στο νησί αυτοί ανέρχονται σε 1.682 άτομα, εκ των οποίων 1.156 βρίσκονται στη ΒΙΑΛ και οι υπόλοιποι 526  στις δομές της Σούδας του Κάστρου της Χίου και στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ.
1.297 είχαν κάνει αίτηση ασύλου μέχρι το πρωί, ενώ 226 μεταφέρθηκαν με το πλοίο TERA JET στη Λέρο.

Διαφήμιση