Αρχική Μαστίχα Νότης Μηταράκης: τροπολογία για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ

Νότης Μηταράκης: τροπολογία για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ

16

 Δήλωση για την αναγκαστικότητα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, έκανε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (Δευτέρα 18/4/2016) όπου συζητήθηκε εκ νέου το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΝ «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις»:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί σιγή ιχθύος για την τροπολογία 335/38/18.04.2016 που κατέθεσα μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της (!!!) και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι και πρωτοφανείς και καινοφανείς. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει η ακατανόητη ρύθμιση με την οποία ανοίγει η κερκόπορτα για την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν κυβέρνηση προστάτευσε την Μαστίχα και τους παραγωγούς. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και τώρα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει αυτή τη βούληση. Ας αναλάβει τώρα ο καθένας τις ευθύνες του», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.

Να σημειώσουμε ότι ο βουλευτής της ΝΔ, //  έχει καταθέσει Τροπολογία για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ.//

ο κ. Μηταράκης κατέθεσε και σχετική τροπολογία η οποία βασίστηκε σε πρόταση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου  (ΕΜΧ), την οποία συνυπέγραψασν ο Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής της ΝΔ – Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο εισηγητής της ΝΔ – Βουλευτής Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, η Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – Βουλευτής Β΄ Αθηνών κα. Άννα Ασημακοπούλου και ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ιωάννης Ανδριανός.

Με την προτεινόμενη τροπολογία δεν παραχωρείται στον εκάστοτε Υπουργό το δικαίωμα μετατροπής των αναγκαστικών συνεταιρισμών σε ελευθέρους αγροτικούς συνεταιρισμούς χωρίς καμία αιτιολόγηση όπως επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Η διάταξη, που προωθεί ο Υπουργός δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς ξεκάθαρη αφορμή, να μετατρέψει τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, εν μια νυκτί, χωρίς διαβούλευση, σε κανονικούς συνεταιρισμούς. Η Ν.Δ. ζητά, την απόσυρση του άρθρου 32.» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι η σπουδή της κυβέρνησης είναι ακατανόητη καθώς όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας. «Αν βάλετε αυτή την ερμηνεία στο νόμο, είναι σαν να παραδεχόμαστε οι ίδιοι, ότι δεν πιστεύουμε σε αυτό που εμείς έχουμε νομοθετήσει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Υπουργό να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των Βουλευτών της ΝΔ εάν πιστεύει στο θεσμό της αναγκαστικότητας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο που έχει επιτελέσει η ΕΜΧ προκειμένου να χαρακτηριστεί η μαστίχα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης όπως επίσης και για τις προσπάθειες που έγιναν για την προστασία των μικροκαλλιεργητών, την χρηματοδότηση επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη στρατηγική προώθησης του προϊόντος.