Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΣ Δήμου Χίου: χρειάζεται πολιτική βούληση για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

ΛΑΣ Δήμου Χίου: χρειάζεται πολιτική βούληση για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

11

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΖΟΥΝΕ ΩΣ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

Με αφορμή τις εξελίξεις με το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου για πολλοστή φορά υπενθυμίζειεπιγραμματικά τις πάγιες θέσεις της, τις οποίες έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στο Τοπικό Συμβούλιο της Δ Κ Βροντάδου και στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να ληφθούν ποτέ υπόψη.
Όσον αφορά τους παράγοντες που κατέστησαν το έθιμο προβληματικό:
1. Υπερπληθώρα ρουκετών στο βωμό της ακροαματικότητας και του θεάματος.
2.Εμπλοκή οικονομικών παραγόντων, τουριστικών πρακτόρων και μεγάλο ξενοδόχων που μετράνε μόνο κεφάλια, στις πλάτες των ρουκετατζήδων και των θιγόμενων πολιτών.
3. Η ασυνέπεια εκ μέρους των υποστηρικτών του εθίμου στα όσα συμφωνούνται κάθε φορά, τόσο στο πριν όσο και στο μετά το έθιμο.
4. Ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου του Δήμου που δεν αναλαμβάνει εγγυήσεις για την προστασία των όσων θίγονται, ώστε να μπορεί να απαιτήσει από τους εμπλεκόμενους την αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων. Την ίδια ώρα έχει εκμεταλλευθεί διαχρονικά το έθιμο και ψηφοθηρικά και ως μέσο τουριστικής προβολής, συμβάλλοντας στη μετατροπή του σε Show.
5. Η επέκταση του αστικού ιστού που έφερε επέκταση των σπιτιών στη ζώνη πυρός.
Σημειώνουμε ότι εδώ και χρόνια κάνουμε αναλυτικές προτάσεις για τη σωστή διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου και την εξάλειψη των ανωτέρω παθογενειών, που έχουν σχέση:
α. με την οργάνωση εκ μέρους του Δήμου και των φορέων που θα στηρίζουν και θα προωθούν το έθιμο με μέτρο σε όλα τα επίπεδα που το καθιστούν έθιμο και όχι «θέαμα».
β. με την αυτοοργάνωση εκ μέρους των συμμετεχόντων στο ρουκετοπόλεμο στην κατεύθυνση της ασφάλειας, της αποκατάστασης από το ρυπαντικό φόρτο των ρουκετών, της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της ποσότητας των ρουκετών, που ξεπερνά τη λογική ενός εθίμου.
γ. με την πολιτική βούληση. Δήμος και κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη βάση της νομιμοποίησης της ρουκέτας ή τουλάχιστο το χαρακτηρισμό της ως «πυροτέχνημα εθίμου ρουκετοπόλεμου», στην πυρασφάλεια, στην ασφάλεια των σπιτιών στη ζώνη πυρός, στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, στα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για τους επισκέπτες.
Κλείνοντας, για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου τα έθιμα ζούσαν και ζουν, γιατί αγκαλιάζονται από όλους ανεξαιρέτως και δεν μπορεί να υπάρχουν στο αποτέλεσμά τους κατά την τέλεσή τους «θύτες» και «θύματα».
   Ασχέτως εάν φέτος θα «καταναλωθεί» το έθιμο, είναι μια στιγμή που πρέπει να κατανοηθεί από όλους πως είμαστε στο σημείο μηδέν και αποτελεί τελικά μια ευκαιρία για όλους: 
Θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας ή θα συνεχίσουμε να «καταναλώνουμε» και τις παραδόσεις μας με φτηνές δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής και στρουθοκαμηλισμούς των εμπλεκόμενων όλων των πλευρών;

Χίος, 27/4/16