Αρχική Απόψεις Aρθρα Ευαγγελία Γαλάτουλα: η άλλη πλευρά του ρουκετοπόλεμου

Ευαγγελία Γαλάτουλα: η άλλη πλευρά του ρουκετοπόλεμου

103

της Ευαγγελίας Γαλάτουλα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK, Evangelia Galatoula.
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ – ΠΑΣΧΑ 2008)

Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές κ μη του ρουκετοπολεμου ήρθε πλέον η στιγμή να ακούσετε κ τη γνώμη ενός ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια τα τρώει όλα αυτά στη μάπα κ έχει μπουχτισει να προβάλλετε μόνο η μία πλευρά!!!!

 

Αν με ρωτήσετε αν πρέπει φέτος να γίνει ο ρουκετοπολεμος θα σας πω δυνατά κ καθαρά ΟΧΙ!!! Κ όχι από αυτό του Τσιπρα, από το άλλο, το αληθινό!!!

Κ ξέρετε γιατί δεν πρέπει?? Μπας κ έστω για μια φορά υπάρξει οργάνωση σε αυτό το τουρλουμπουκι που κάποτε ήταν έθιμο κ πλέον έχει μετατραπεί σε παρωδία!!!

Οι κάτοικοι που αντιστεκονται είναι αυτοί οι οποίοι δεν θυμούνται από πότε έχουν να κάνουν με ήρεμη την ψυχή τους Ανάσταση!! Είναι αυτοί που Κυριακή του Πάσχα δεν σουβλιζουν,αλλά μετράνε ζημιές κ παλεύουν να καθαρισουν τα σπίτια τους!!! Είναι αυτοί που έχουν χάσει παιδιά ή έχουν τραυματιστει από ρουκετα!! Είναι αυτοί που κλεισμενοι μέσα στα σπίτια τους παρακαλανε μην καουν ζωντανοί!! Κ στον κύριο που ανέφερε πως τα σπίτια προστατευονται να του θυμίσω πως με κοτετσοσυρμα τα καλύπτουν κ όχι με αλεξισφαιρα τζάμια!!!

Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει!! Κ οι περισσότεροι από εσάς δυστυχώς κ άθελά σας δεν έχετε ιδέα του τι γίνεται!!!

Διάβασα κάπου ότι το έθιμο κρατάει τρεις ώρες!!! Μπορώ να σας πω συγκεκριμένα πέρσι ότι οι μαζικές ριψεις ξεκίνησαν στις 18.30!!!!! Αυτό σημαίνει πως οι δρόμοι ήταν ακόμα ανοιχτοί κ δεν υπήρχε περίπτωση να τη δεις αν έρχεται προς εσένα!! Απλά βάζεις τα χέρια πάνω από το κεφάλι κ κάνεις την προσευχή σου!!! Επίσης διάβασα κάπου πως πρέπει κάτοικοι κ ρουκετατζηδες ( στο γιατί κάνω αυτό τον διαχωρισμό θα αναφερθώ παρακάτω) να βρεθούν κ να συζητήσουν πολιτισμενα χωρίς την εμπλοκή των Αρχών!! Είμαι περίεργη για το αν ” πολιτισμό” θεωρούν το να βλέπουν ασθενοφόρο να κατευθύνεται προς τα σπίτια κ μόλις ακούν τη σειρήνα του να δίνουν εντολή για ρίψη??!! Λέω εγώ τώρα!!!! Αλλά αυτά δεν τα δείχνουν τα κανάλια!!! Ούτε τα εδώ, ούτε τα έξω!!!Είναι πολλά τα λεφτά Αρη!!!

Κ έρχομαι τώρα στο διαχωρισμό μου μεταξύ κατοίκων κ ρουκετατζιδων!!! Μπορώ να σας ενημερώσω λοιπόν πως οι άνθρωποι που τώρα διαμαρτυρονται κάποτε έφτιαχναν ρουκετες!! Όταν το έθιμο ήταν έθιμο κ όχι τσίρκο!! Όταν συμμετείχαν μόνο οι κάτοικοι των δύο ενοριων κ σεβονταν ο ένας την περιουσία του άλλου!! Κ όταν από ακαλυπτο σπίτι μπροστά στην εκκλησία εκείνη την εποχή μαζευαν 85 ρουκετες ενώ σήμερα γεμιζουν δύο φορτηγα!!!Αυτοί οι ίδιοι κάτοικοι παρ’ολα αυτά δεν ζήτησαν ποτέ να καταργηθεί το έθιμο άσχετα αν τα “συμφέροντα” έτσι προσπαθούν να το παρουσιάσουν!! Ζήτησαν μέτρο κ έλεγχο!!! Να είμαστε άνθρωποι κ όχι μπαρουτοκεφαλοι!!

Λύση υπάρχει κ μάλιστα εξαιρετικά εύκολη!!! Αρκεί να υπάρχει θέληση από ολους!! 
Ας γίνει ένας σύλλογος κ από τις δύο ενοριες, με ονόματα κ καταστατικό!!! Αυτός ο σύλλογος θα μπορούσε κάλλιστα να μαζεύει χορηγίες από τους επαγγελματίες του νησιού που θα καλύπτουν τα έξοδα της κατασκευής των ρουκετων αλλά κ των τυχόν επισκευων που χρειάζονται τα σπίτια μετά τον ρουκετοπολεμο!! Επίσης θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένη ώρα ρίψης (κοντά στην Ανάσταση) έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ρουκετων χωρίς να χαθεί το θέαμα!! Τέλος για να διασφαλιστει η ποσότητα των ρουκετων (μεταξύ μας τώρα είτε 3.000 είναι είτε 10.000 το ίδιο φαίνεται) ας οριστουν συγκεκριμενοι χώροι κατασκευής όπου θα μπορεί είτε η Αστυνομία είτε ο Δήμος να κάνει έλεγχο τόσο εκεί όσο κ στα συνεργεία το βράδυ της Αναστασης!!! Έτσι ίσως κ κάποια στιγμή μπορέσει το έθιμο να νομιμοποιηθει!! Γιατί κανείς δεν θέλει να καταργηθεί!! Ας δείξουν ΟΛΟΙ υπευθυνοτητα κ ας γίνει επιτέλους το έθιμο όπως ήταν παλιά!!! Με ανθρωπια κ σεβασμό προς όλους!!

Κ για όσους θα μπουν στον κόπο να με “κραξουν” να ξέρουν πως τους αγαπώ ακόμα κ αν δεν έχουμε την ίδια άποψη!!! Αγιες μέρες διανύουμε άλλωστε!!!!