Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Συζήτηση για τα μονοπάτια στην Αμανή

Συζήτηση για τα μονοπάτια στην Αμανή

17

Συζήτηση- εκδήλωση για τα μονοπάτια της Αμανής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κοινοτικό Γραφείο της Βολισσού.
Μεταξύ ντων συμμετεχόντων και ο Γιώργος Χαλάτσης, που τις ιδέες του και τις προτάσεις για την αξιοποίηση αυτών των μονοπατιών περιγράφει στο άρθρό του στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr.
Από αυτό το άρθρο αναδημοσιεύομαι το όραμα των Φίλων των Μονοπατιών της Χίου, εκεί σημειώνεται.

Το Όραμα της υλοποίησης ενός δικτύου μονοπατιών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Χίου, ενέπνευσε την δράση των Φίλων των Μονοπατιών της Χίου και των κατοίκων της περιοχής.

Οι κύριοι στόχοι αυτού του Οράματος είναι:

☺ Διάσωση και ανάδειξη των θαυμαστών μνημείων υπαίθρου της περιοχής (τοπίο, αγροτικά και ποιμενικά μνημεία, πετρόχτιστα μονοπάτια κ.α.).

☺ Προώθηση εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εξισορρόπηση της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

☺ Ανάδειξη του οικοτουρισμού και της οικοπεριήγησης σε κύριο μοντέλο γνώσης, σεβασμού και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

☺ Δημιουργία ενός επικουρικού δικτύου επιτήρησης, αξιοποιήσιμου από πεζοπόρες δυνάμεις, πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

☺ Ανάδειξη της πεζοπορικής περιήγησης, της φυσιολατρείας και της χρήσης του ιαματικού νερού της περιοχής σε ελκυστικά αγαθά πολιτισμού και ευεξίας, προσιτά και ασφαλή για πολλούς συντοπίτες μας.

☺ Υποστήριξη και προώθηση των ήπιων ενεργητικών μορφών αναψυχής και χαλάρωσης σαν μέσο στήριξης του εισοδήματος, της δημογραφικής ανάτασης αλλά και του πολιτισμικού συγχρωτισμού δυσπρόσιτων κυρίως χωριών.