Αρχική Μαστίχα Και η μαστίχα μεταξύ των μόλις 20 ελληνικών προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στη...

Και η μαστίχα μεταξύ των μόλις 20 ελληνικών προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στη Διατλαντική Συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ

24

 
Οκτώ έλαια, η μαστίχα, τυριά είναι μεταξύ των 20 ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στην λίστα που έχει καταρτίσει η ΕΕ για να ενταχθούν στην διατλαντική συμφωνία με την Αμερική.
Συγκεκριμένα είναι: η φέτα, η γραβιέρα Κρήτης, το Κασέρι, η Μαστίχα Χίου και διάφορα έλαια από Κρήτη, Πελοπόννησο και Λέσβο (Δείτε την λίστα που στο τέλος του κειμένου).

«Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που δουλεύουν στην Ευρώπη και με ποιους τροπους διεκδικούν τα συμφέροντά τους οι εκάστοτε περιφέρειες, συνεταιρισμοί κλπ. Στην Ευρώπη υπάρχουν δεκάδες δίκτυα τα οποία λειτουργούν συμβουλευτικά ως προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η ισχύς του δικτύου σχετίζεται με το ποιους εκπροσωπεί» δήλωσε στον ΑγροΤύπο (από όπου οι πληροφορίες- αναδημοσίευση) ο τεχνολόγος –  γεωπόνος Χαράλαμπος Πίτερης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πίτερης, (διατελεί και Διευθυντής Κατάρτισης στο ΚΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης): «Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει από το 2011 στο δίκτυο AREPO. Oι συνελεύσεις του δικτύου γίνονται δύο φορές το χρόνο. Πρόκειται για ένα δίκτυο περιφερειών και παραγωγών συνεπώς ακούγεται απευθείας η φωνή των παραγωγών μέσω των συνεταιρισμών που τους εκπροσωπούν. Το AREPO περιλαμβάνει 30 Περιφέρειες και αντιπροσωπεύει το 40% των προϊόντων ΓΕ της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, όταν απευθύνεται ο πρόεδρος του δικτύου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ η θέση του έχει βαρύτητα.

Το δίκτυο ξεκίνησε από την Γαλλία και σε αυτό συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ιταλία και η Ισπανία. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον όρο Γεωγραφικές Ενδείξεις (Geographical Indications). Κάτω από αυτή την ομπρέλα υπάρχουν τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Στρασβούργο. Εμείς εργαστήκαμε για ένα μικρό κομμάτι του συνόλου της γιγαντιαίας αυτής συμφωνίας (TTIP) που αφορά το κομμάτι των ΓΕ.  Στον κατάλογο των 201 προϊόντων η Ελλάδα συμμετέχει με 20. Μέχρι πρόσφατα η χώρας μας είχε καταχωρήσει 103 κατοχυρωμένα προϊόντα συν ακόμα 2 που βρίσκονται υπό έγκριση. Από αυτά όπως είναι τα δεδομένα μόνο τα 20 θα ενταχθούν στον κατάλογο. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε για τα αγροτικά προϊόντα και όχι τα κρασιά, το δίκτυο AREPO δεν εμπλέκεται στο κομμάτι των κρασιών. 

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr