Αρχική Νέα Τοπικά 4 απεργοί πείνας και σοβαρά προβλήματα στο hotspot της ΒΙΑΛ- επίσκεψη Δημάρχου...

4 απεργοί πείνας και σοβαρά προβλήματα στο hotspot της ΒΙΑΛ- επίσκεψη Δημάρχου & δημοτικών παρατάξεων

15

Επίσκεψη δημάρχου και αντιπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων στη ΒΙΑΛ ύστερα από πρωτοβουλία της Χιακής Συμπολιτείας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/5/2016.
Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων (Ερμιόνη Φρεζούλη, Μάρκος Σκούφαλος και Στ. Καμπούρης), μαζί με τον πρόεδρο του Χαλκειούς.
Σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας-διαμαρτυρία μερικών εκ των προσφύγων που διαμένουν στη ΒΙΑΛ.

Η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί καθώς πλέον «φιλοξενούνται» στη ΒΙΑΛ 1.490 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 440 θεωρούνται κρατούμενοι επειδή δεν έχει παρέλθει 25ήμερο από την άφιξή τους στο νησί και γι’ αυτό διαμένουν μέσα στο κτίριο. Στους υπόλοιπους παρέχεται η δυνατότητα να βγαίνουν από το κέντρο, κυρίως δε βγαίνουν για να προμηθευτούν μερικά βασικά είδη από κοντινό σούπερ μάρκετ.

Τα παιδιά που διαμένουν στη ΒΙΑΛ, σύμφωνα με την καταμέτρηση που μας έδωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ανέρχονται σε 425, εκ των οποίων 128 είναι ηλικίας 0 έως 12 μηνών, ενώ 297 έχουν ηλικία από 1 έως 12 χρονών. Αυτό σημαίνει πως 1 στους 3 «κατοίκους» της ΒΙΑΛ είναι παιδί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ανάγκες.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφθηκαν βεβαίως και τους 4 απεργούς πείνας, που έχουν ράψει τα στόματά τους αρνούμενοι να λάβουν φαγητό, μπροστά στα κοντέινερ της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής. Η διαμαρτυρία τους αφορά αυτονόητα το αίτημά τους να αφεθούν πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους και βέβαια τις κακές συνθήκες διαβίωσης και το πολύ λίγο φαγητό που τους δίνεται.

Όπως διαπιστώθηκε, οι μερίδες που δίνονται στους πρόσφυγες που διαμένουν στη ΒΙΑΛ είναι αστείες σε ποσότητα, το ψωμί είναι επίσης λίγο και όταν ζητούν περισσότερο, η απάντηση είναι “να πάνε έξω να ψωνίσουν”.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διανομής φαγητού περιλαμβάνει και κρέας, ενώ αναφέρεται πως υπάρχει και διαφορετική πρόβλεψη για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, κάτι που ωστόσο δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί σε μια ολιγόωρη επίσκεψη. Η κατάσταση με το βρεφικό γάλα, όπου είχε σημειωθεί σοβαρή έλλειψη προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες, φαίνεται πως έχει τώρα βελτιωθεί όπως μας είπαν μερικές μανάδες.

Ζητήματα προκύπτουν και με τα απαραίτητα ρούχα και παπούτσια, καθώς δεν επιτρέπεται σε οργανώσεις να πάνε στη ΒΙΑΛ για να διανείμουν τέτοια είδη, και όταν πάνε τους απαγορεύεται η είσοδος.

Διαπιστώθηκε ακόμα πρόβλημα στη διαχείριση των λυμάτων που ρέουν σε εμφανη σημεία του χώρου αλλά και εκτός, στα χωράφια, προκαλώντας διαμαρτυρίες τόσο των προσφύγων όσο και κατοίκων.

Για το φλέγον θέμα των αιτήσεων ασύλου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αναζητά χώρο να εγκαταστήσει τα δικά της κοντέινερ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων. Παράλληλα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έχει αποχωρήσει.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα αναμένεται να έρθει στη Χίο ο γενικός συντονιστής που θα έστελνε το υπουργείο Μετανάστευσης.

Η Χιακή Συμπολιτεία επισημαίνει ξανά πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στη ΒΙΑΛ, αποτέλεσμα της απάνθρωπης συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ, απαιτεί άμεση ενεργοποίηση κάθε αρμόδιας αρχής, σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.