Αρχική Πολιτισμός «Εφυγε» ο Αιγνουσιώτης Φάνης Φαντέμης, κορυφαίος θαλασσινός πεζογράφος

«Εφυγε» ο Αιγνουσιώτης Φάνης Φαντέμης, κορυφαίος θαλασσινός πεζογράφος

31
«Εφυγε» ο Φάνης Φαντέμης

                                                                                                           ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ 
του Δημήτρη Φρεζούλη

 Έσβησε χτες το απόγευμα (σ.σ. Σάββατο 14/5/2016) στο Βερολίνο, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, την οποία πάλευε 20 χρόνια με θαυμαστή αξιοπρέπεια, ο ποιητής και συγγραφέας Φάνης Φαντέμης, κατά κόσμον Δημήτρης (Μήτσος) Ανδριώτηςεξ Οινουσσών καταγόμενος, σε ηλικία 89 χρόνων. Και δεν πρόλαβε να παραβρεθεί στην παρουσίαση των δύο βιβλίων του που ετοιμάζονται από τον εκδοτικό οίκο «αλφα πι»…  

   Γενναιόδωρη ήταν η προσφορά του Φάνη Φαντέμη στα ελληνικά γράμματα. Μια προσφορά που ίσως, λόγω της μετριοφροσύνης και της σοβαρότητας που τον διακατείχαν, να ήταν ουσιαστικά άγνωστη στους περισσότερους.
   Συμμετείχε με το πολεμικό «Τομπάζης» στην απόβαση στη Νορμανδία, που έκρινε και την τύχη του πολέμου. Ο Φαντέμης τα δύσκολα χρόνια χαρακτηρίστηκε κομμουνιστής, έδωσε τις δικές του μάχες μέσα στα βαπόρια, ήταν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ΟΕΝΟ στα ευρωπαϊκά λιμάνια, ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου η είσοδός του στη χώρα για 20 χρόνια.  
   Βιβλία του (πεζά και ποιητικές συλλογές) : «Τι κουβεντιάζουνε στην πλώρη», «Γαλάζια κύματα» το 1954, «Αργό Σαλπάρισμα» το 1974, «Βόρειοι Κύκλοι», «Τρομπέτες» το 1984, «Κάβος της συλλογής» το 1995, «Οσα πήρανε τα κύματα», «Θανάτω, θάνατον πατήσας». Προς έκδοση βρίσκεται επίσης τώρα  ένας τόμος με έξι νουβέλες και με τίτλο «Στα Γλυκά Νερά».  
   Αν ο Νίκος Καββαδίας  είναι ο κορυφαίος ποιητής της ναυτοσύνης, ο Φάνης Φαντέμης είναι ο κορυφαίος πεζογράφος της.
   Τελευταία επιθυμία ήταν να καεί το σώμα του και τη στάχτη του να την παραλάβουν οι φίλοι του και να διασκορπιστεί στη θάλασσα των Οινουσσών.