Αρχική Πολιτισμός Διεθνή Μέρα Μουσείων- εκδηλώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

Διεθνή Μέρα Μουσείων- εκδηλώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

25

 
Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα, διαφορετικό κάθε φορά, που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για το 2016 το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, η φετινή δράση είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Κυβέλης στη θέση «Δασκαλόπετρα» και στην Οθωμανική κρήνη στη θέση «Βρύση του Πασά», δύο μνημεία που βρίσκονται στο Βροντάδο και συνυπάρχουν αρμονικά αιώνες τώρα στο ίδιο πολιτιστικό τοπίο.

Συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις παρακάτω πολιτιστικές δράσεις για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης Χίου και του Βροντάδου.

  • «Ένας βράχος – μια ιστορία στους αιώνες» στον αρχαιολογικό χώρο Ιερού της Κυβέλης («Δασκαλόπετρα»).
  • Θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Οθωμανικής κρήνης («Βρύση του Πασά») στο Βροντάδο.
  • Θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη της Χίου.
  • Θεματική ξενάγηση στο εργαστήριο κεραμικής της Εφορείας στο Οθωμανικό Τέμενος Οσμανιέ («Τζαμί Φραγκομαχαλά») στην πόλη της Χίου.

   Ταυτόχρονα με τις θεματικές ξεναγήσεις που θα γίνουν στους παραπάνω χώρους από τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Παρισιάνθη Βαλάκου και Δέσποινα Τσαρδάκα, οι μαθητές θα μπορούν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Οθωμανικό Τέμενος Οσμανιέ («Τζαμί Φραγκομαχαλά»), όπου θα πληροφορηθούν για τα Ιερά της Κυβέλης στη Χίο και για τη δωρεά κοινωφελών έργων από αξιωματούχους Οθωμανούς στο νησί.

  Η ώρα διενέργειας της εκδήλωσης θα είναι από 9:00 έως 13:00.