Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Ροδίτης στο ΚΑΡΦΙ: “Ανάστατα” τα νησιά λόγω ΦΠΑ

Νίκος Ροδίτης στο ΚΑΡΦΙ: “Ανάστατα” τα νησιά λόγω ΦΠΑ

17

                          
Καρφί από το Αιγαίο          

Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδιτης

 

    “Ανάστατα” τα νησιά λόγω ΦΠΑ

Καλοκαιριάζει σιγά – σιγά, όμως αυτή την χρονιά υπάρχει ένα σφίξιμο στους επαγγελματίες των νησιών του Αιγαίου, καθώς ανησυχούν για την αναμενόμενη κατάργηση του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τον άλλο μήνα.

Ας μας επιτραπεί να πούμε και κάποιες σκέψεις της στήλης, σκέψεις λογικής και αλήθειας… Κατ’ αρχήν για να είμαστε δίκαιοι, το μέτρο αυτό πέρασε από τη Βουλή με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο και με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός ΚΚΕ και Χ.Α. Απλά θυμίσαμε αυτό γιατί πολύ υποκρισία πέφτει, μας το παίζουν ξαφνικά κάποιοι καλοί και άγιοι… Από την άλλη όμως δεν σημαίνει πως είναι σωστό να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά την ταπεινή μας γνώμη και θα το χρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση φυσικά. Το έχουμε ξαναπεί, οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στα νησιά μας τα βγάζουν δύσκολα πέρα, “αργοπεθαίνουν” θα λέγαμε.

Αν αυξηθεί αυτός ο φόρος πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σίγουρο πως δεν θα το αντέξουν και θα κλείσουν. Μα και αυτές που θα αντέξουν θα περάσουν στους πελάτες το κόστος αυτό με αποτέλεσμα να ακριβύνει η ζωή στα νησιά μας. Αναφέραμε όμως αν αυξηθεί και αυτό γιατί είπαν πρόσφατα πως στα νησιά που έχουν πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να μη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ εκεί. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή!

Εμείς λέμε και προειδοποιούμε τους αρμόδιους πως θα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις από όλους τους νησιώτες και δικαιολογημένα πιστεύουμε. Θα μπορούσαν αν νοιάζονταν για τους μικρομεσαίους να μειώσουν κι άλλο τον φόρο, να πάρουν μια ανάσα επιτέλους, έτσι δεν θα υπήρχε και μεγάλη φοροδιαφυγή…

Τα νησιά λοιπόν εκπέμπουν SOS! Και ας μη προσπαθήσει η αντιπολίτευση να το εκμεταλλευτεί.  Κάποιο μερίδιο ευθύνης έχει και εκείνη… Θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα για την ευαίσθητη περιοχή που λέγεται Αιγαίο…