Αρχική Πολιτισμός Τα “εργαζόμενα κορίτσια” σε περιοδεία από τους “Σκηνοβάτες” (VIDEO)

Τα “εργαζόμενα κορίτσια” σε περιοδεία από τους “Σκηνοβάτες” (VIDEO)

26

 Το θεατρικό σχήμα «Σκηνοβάτες» παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Frank McGuinnessThe Factory Girls” (Εργαζόμενα Κορίτσια).

Σε Σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια : Γιώργου Παυλιδάκη.

 Τα Εργαζόμενα Κορίτσια λοιπόν ξεκινούν δουλειά το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.30 στο Κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ στο Βροντάδο και συνεχίζουν …

 στα Νένητα στις 11 Ιουνίου, στο Νεχώρι στις 18 Ιουνίου, στα Θυμιανά στις 22 Ιουνίου, στην Καλλιμασιά στις 26 Ιουνίου, στο θέατρο Καστρομηνά στις 2 και 3 Ιουλίου, στο Θολοποτάμι στις 6 Ιουλίου, στα Μεστά στις 9 Ιουλίου και στην Καλαμωτή στις 10 Ιουλίου και έπεται συνέχεια .

 Παίζουν: Κλαίρη Ανδρονούδη, Μαρία Αυγουστίδη, Μαρία Ζαννίκου, Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Ειρήνη Κρεατσούλα, Κώστας Κυπαρίσσης, Μίτση Λεγάτου, Δημήτρης Μπαχάς, Ειρήνη Τσίχλα – Κοκρή

 Λίγα λόγια για μας

Το Θεατρικό Σχήμα ¨ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ¨ αν και νεοσύστατο δεν αποτελεί παρθενογένεση είναι βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δηπεθε Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Με παρακαταθήκη και πυξίδα το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο του Χιώτη σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Κωνσταντίνου Μάριου και των μαθητών του, με σκληρή δουλειά και επιμονή συνεχίζει την καλλιτεχνική του πορεία. Στόχος μας να δημιουργούμε θεατρικές παραγωγές και παραστάσεις, που εκπαιδεύουν, ψυχαγωγούν, θέτουν ερωτήματα και τροφή για σκέψη… αναζητώντας, στο τεντωμένο σκοινί των καιρών μας, την ισορροπία στην σκηνή, την εποχή και την κοινωνία μας.

 

Λίγα λόγια για το έργο Εργαζόμενα Κορίτσια

Σε ένα εργοστάσιο υποκαμίσων, οι εργάτριες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιεστικές συνθήκες εργασίας και προσωπικές υποχρεώσεις και δυσκολίες. Η μοναδικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αφοσίωση τους τις κρατά ενωμένες. Όταν ο διευθυντής του εργοστασίου ανακοινώνει νέες εργασιακές πρακτικές και το ενδεχόμενο απολύσεων, οι γυναίκες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Σταδιακά, καθώς η απεργία προχωράει, ο θεατής αντιλαμβάνεται την κρίσιμη θέση των γυναικών, οι οποίες καλούνται επιπλέον να έρθουν αντιμέτωπες με τα δικά τους κίνητρα, να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις και τους φόβους τους. Τα εργαζόμενα κορίτσια είναι μια σύγχρονη μεταφορά του αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα, αλλά και η πορεία του ανθρώπου προς την συνειδητότητα.

 

Ο Συγγραφέας

Frank McGuinness (1953), Ιρλανδός συγγραφέας. Πολύ νέος, ήδη με το δεύτερο έργο του, The Factory Girls (Εργαζόμενα Κορίτσια) (1982), αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες ιρλανδούς δραματουργούς, με πλήθος βραβεία και διακρίσεις και έντονη διεθνή παρουσία. Άλλα έργα του: Borderlands (1984), Observe the Sons of Ulster Marching Towards the Somme (1985), Baglady (1985) κ.α. Έχει, επίσης, μεταφράσει για την ιρλανδική σκηνή πολλά έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, Ίψεν, Πιραντέλλο, Μπρεχτ κ.ά.), έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει γράψει στίχους τραγουδιών. Διδάσκει, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Αγγλική Φιλολογία και δημιουργική γραφή.

 

Το θέατρο του Frank McGuinness

Το θέατρο του McGuinness εξετάζει θέματα όπως την ιδιοσυγκρασία του άντρα, τη θέση της γυναίκας, τη δυνατότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει, να καταστρέψει και να συγχωρέσει τον εαυτό του. Όπως όλα τα μεγάλα έργα, ξεχωρίζει για το πάθος, την ακρίβεια, την απλότητα, την πολυπλοκότητα, την καθαρότητα και την αρνητική, αρχικά, ανταπόκριση από το κοινό. Πρόκειται για άγρια κωμωδία και τραγωδία ηρώων που εγκλωβίζονται στην πραγματική ζωή αλλά φαντάζονται και διεκδικούν την ελευθερία τους. Το ταξίδι των ηρώων του από την καταπιεστική πραγματικότητα σε ένα πιο δημιουργικό περιβάλλον τους χαρίζει αυτοπεποίθηση ακόμα κι αν δεν έχουν οποιαδήποτε εγγύηση ή πιθανότητα απελευθέρωσης. Τα έργα του εξετάζουν με ποιό τρόπο ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στις αιώνια πρόκληση της ζωής και ένας θεατρικός συγγραφέας που μας κάνει να γελάμε αλλά, συγχρόνως, σημαδεύει ανεξίτηλα τις ψυχές μας, αξίζει την προσοχή μας.

(Χαρίτου, Κ., Χατζηιακωβου, Ο. (2003). Ο Φρανκ Μακ Γκίνες και τα Εργαζόμενα Κορίτσια. 42 Θεατρικά Τετράδια. Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Αθήνα.)

 http://www.dipetheba.gr/kinetic

email  skinovateschios@gmail.com

 επικοινωνήστε μαζί μας:

 Υπεύθυνη περιοδείας και  παραστάσεων  Μαρία Ζανίκου τηλ. 6977205988

 Υπεύθυνη  Δημοσίων Σχέσεων  Μαρούσα Μάμα       τηλ. 6937077414

 

Διαφήμιση