Αρχική Νέα Τοπικά 1.100 παιδιά προσφύγων, εξετάζεται η ένταξή τους σε σχολεία (VIDEO)

1.100 παιδιά προσφύγων, εξετάζεται η ένταξή τους σε σχολεία (VIDEO)

22

 

Στη διαδικασία της ακριβής καταμέτρηση των παιδιών των προσφύγων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, προχωρούν οι υπηρεσίες της Χίου και ενώ υπολογίζεται ο συνολικός τους αριθμός σε 1.100 άτομα (από το νηπιαγωγείο μέχρι την ηλικία των 17 ετών) από τους πλέον των 2.400 προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη, μαζί με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χίου, Αριστείδη Κελεπερτζή και Ευτυχία Βλυσίδου αντίστοιχα, επισημάνθηκε ότι σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και αναμένοντας ειδική εργασία από τα Πανεπιστήμια, στόχος είναι να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τις δομές από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο κ. Καλάργαλης επισήμανε ότι η εμπειρία από τους Ρομά είναι να μην απομονωθούν σε χώρους έξω από την πόλη ή έξω από τα σχολεία.
Υπάρχει η λογική της αίθουσας υποδοχής, όπου η αγγλική αναμένεται να είναι η γλώσσα βασικής επικοινωνίας, μαζί με τα ελληνικά και πιθανόν τη γλώσσα της χώρας στην οποία επιθυμούν να μεταβούν οι οικογένειες των παιδιών-προσφύγων.

Ο Αριστείδης Κελεπερτζής κατέθεσε την εμπειρία και από την ενσωμάτωση των παιδιών από την Κιβωτό του Αιγαίου στα σχολεία του Βροντάδου, όπου μοιράστηκαν στις τάξεις και δημιούργησαν καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά. 
Πρέπει να γίνουν τάξεις υποδοχής, με πρώτη γλώσσα τα αγγλικά ή τα γαλλικά (με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί Σύριοι που μιλούν γαλλικά), καθώς επίσης και αξιοποίηση του μαθήματος της Τεχνολογίας που θα μπορούσε να λύσει προβλήματα επικοινωνίας, σημείωσε η κα Βλυσίδου.
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας ανέφερε εξάλλου ότι απάντησαν θετικά στο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να παραχωρηθούν οι αύλειοι χώροι των σχολείων για δημιουργικές δράσεις των προσφυγόπουλων. Από 1η Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου θα μπορούσε να γίνει αυτή η παραχώρηση, εφόσον βέβαια συμφωνούσε και ο Δήμος σε αυτή την παραχώρηση.
Πάντως ο όποιος σχεδιασμός των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης θα εξαρτηθεί τόσο από το συνολικό σχεδιασμό που θα επιλεγεί κεντρικά με τις σχετικές εισηγήσεις και από πλευράς Πανεπιστημίων που έχουν αναλάβει αυτή την εργασία, το ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που θα δείξει για πόσο καιρό θα βρίσκονται οι οικογένειες των προσφύγων στα νησιά, καθώς και με σε τι ποσοστό θα εγκατασταθούν σε κάποια άλλη περιοχή της ηπειρωτικής χώρα όπου επίσης θα πρέπει να φιλοξενηθούν τα παιδιά  σε σχολικές δομές.
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο της η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, αποφάσισε την από κοινού ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας για τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr