Αρχική Νέα Τοπικά Ξέσπασαν με φωτιά οι πρόσφυγες στη Σούδα

Ξέσπασαν με φωτιά οι πρόσφυγες στη Σούδα

16

 Οι οικίσκοι υποδοχής στην είσοδο του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα του Κάστρου καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως και η μεγάλη σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκτός του Κέντρου, από τη φωτιά που έβαλαν καταρχήν σε κάδους σκουπιδιών ομάδα προσφύγων- μεταναστών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περί τις 4.00 το απόγευμα της Δευτέρας όταν για ασήμαντη αφορμή -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- άρχισαν οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς μικρής ομάδας προσφύγων που μετέφεραν κάδους απορριμμάτων στην είσοδο του Κέντρου και έβαλαν φωτιά.

Η φωτιά μεταδόθηκε και στους γειτονικούς χώρους αφού ακόμα και πλαστικά σκέπαστρα ρίχνονταν στους κάδους, ενώ η ύπαρξη απορρυπαντικών και πλαστικών στους οικίσκους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων βοήθησαν στην επέκτασή της και τη δημιουργία ενός μαύρου σύννεφου καπνού.

Άμεσα απομακρύνθηκαν γυναίκες και παιδιά από τις γειτνιάζουσες σκηνές, όπως και οι τελευταίοι απεργοί πείνας, ενώ ήδη είχε κληθεί πυροσβεστική και αστυνομία.

Επί ποδός και οι κάτοικοι, πολλοί φοβούμενοι για τα σπίτια τους, αλλά και άλλοι που σε ρόλο «αγανακτισμένων πολιτών» έφθασαν στην περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή στο χώρο βρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Χίου Γιώργος Καραμανής και Δημήτρης Καράλης, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες του Δήμου μαζί με το δημοτικό σύμβουλο και πυροσβέστη στο επάγγελμα υπεύθυνο για τα ΠΣΕΑ του Δήμου Χίου Γιώργο Ζώα.

Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ ευτυχώς δεν σημειώθηκε πρόβλημα με φιάλες υγραερίου που φυλάσσονταν σε έναν από τους οικίσκους που κάηκαν.

Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή αναπτύχθηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ καθώς και αστυνομικές δυνάμεις παρουσία των αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή Χίου Δημήτρη Αυγερινού και του διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Γιώργου Κεβόπουλου.

Από μέλη των ΜΚΟ και από πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για τους πρωταίτιους των επεισοδίων και αναμένονται προσαγωγές στην ασφάλεια τις επόμενες ώρες.

Πάντως ένταση επικράτησε στο χώρο και μεταξύ «αγανακτισμένων πολιτών» και προσφύγων αλλά και πολιτών.

Στο πιο σοβαρό επεισόδιο ένας ανήλικος ( ασυνόδευτος) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι, αλλά και με το νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη που δέχτηκε χτυπήματα χωρίς να προβεί η αστυνομία σε κάποια σύλληψη.

Ο συγκεκριμένως νοσηλευτής σύμφωνα με επικοινωνία με την ασκούσα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Χίου Ελένη Βουτιέρου, είχε σταλθεί από την υπηρεσία του για να συντονίσει τις ενέργειες σε περίπτωση που χρειαζόντουσαν κάποιοι να μεταφερθούν για οποιαδήποτε λόγο στο νοσοκομείο. Αργά το βράδυ της Δευτέρας υπέβαλλε μήνυση κατά συγκεκριμένου ατόμου και αναμένονται πλέον οι ενέργειες από πλευράς αστυνομίας.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗQ era-aegean.gr