Αρχική Νέα Τοπικά Ωριμο δημοτικό συμβούλιο για προσφυγικό- γύρισαν την πλάτη οι πολίτες στη συγκέντρωση...

Ωριμο δημοτικό συμβούλιο για προσφυγικό- γύρισαν την πλάτη οι πολίτες στη συγκέντρωση της πλατείας…

24


 H ώριμη συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ακούστηκαν τοποθετήσεις από κατοίκους που γειτνιάζουν με τη Σούδα του Κάστρου αλλά και από τους δημοτικούς συμβούλους, σχετικά με το θέμα των προσφύγων και την πρόταση για ψήφισμα που κατέθεσε η ΛΑΣ, απομόνωσε διπλά τις μερικές δεκάδες πολιτών– που ορισμένοι πιθανόν να κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς- και συγκεντρώθηκαν την ίδα ώρα στην πλατεία Βουνακίου απέναντι από το Δημαρχείο.

Πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του κόσμου που δεν ανταποκρίθηκε στα ανώνυμα καλέσματα μέσω διαδικτύου για τη συγκέντρωση κατά στην ουσία των προσφύγων.

Περίπου 100 άτομα, έκλεισαν για αρκετή ώρα το δρόμο μπροστά στο δημαρχείο ενώ ορισμένοι από αυτούς εκτόξευαν βρισιές σε όσους παρακολουθούσαν από το μπαλκόνι ή τα παράθυρα του δημαρχείου, και ρίχνοντας παράλληλα μερικά μπομπάκια…

Δυνάμεις της αστυνομίας παρακολουθούσαν από απόσταση, ενώ μια διμοιρία των ΜΑΤ είχε παραταχθεί στην οδό Καρπασίας, στην δυτική είσοδο της Ανοικτής δομής της Σούδας, για να προστατευόσουν περισσότερο τους πρόσφυγες και μετανάστες σε περίπτωση επεισοδίων.

Σε ετοιμότητα ήταν εξάλλου οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένει πάντως την γνωμάτευση για το χώρο του πρώην ΧΑΔΑ στο  κατά πόσο μπορεί να φιλοξενήσει δομή για πρόσφυγες. Αλλαγή της απόφασης ώστε να μην προσδιορίζεται η αλλαγή χρήσης του χώρου του ΧΑΔΑ πως γίνεται για τη φιλοξενία προσφύγων, ζήτησε και πάλι η παράταξη Λαμπρινούδη με το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού να εξηγεί πως δεν μπορεί να ζητηθεί αλλαγή χρήσης αν δεν προσδιοριστεί νέα. Ισχύει όμως η δέσμευση ότι το θέμα θα ξαναέρθει στο δημοτικό συμβούλιο.

Ιδιαίτερα πολιτικός και αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος που αναφέρθηκε στους προπηλακισμούς στη Σούδα και τον τραυματισμό του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη και τις απειλές που εκτοξεύονται από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμιόνη Φρεζούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη μικρών δομών ώστε να μην δημιουργούνται τέτοιες εκρήξεις όπως με την πυρκαγιά στη Σούδα και επισημαίνοντας ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φθάσουν στον προορισμό τους.

Από όλες τις πλευρές υπήρξε κριτική στην πολιτική που ακολουθείται από πλευράς Πολιτείας που αφήνει τους πρόσφυγες χωρίς καμία ενημέρωση στα νησιά εγκλωβισμένους από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και με την μη ανάληψη των ευθυνών της για την επίλυση των προβλημάτων που εναποτίθονται (και μάλιστα χωρίς χρηματοδοτήσεις) στους Δήμους.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr