Αρχική Νέα Τοπικά Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από Οινούσσες: “Ενωμένοι και αγαπημένοι” για να βγούμε από...

Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από Οινούσσες: “Ενωμένοι και αγαπημένοι” για να βγούμε από την κρίση”

28

 


«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τις ακριτικές Οινούσσες.
Επισκεπτόμενος το νησί, στα πλαίσια της διήμερης παραμονής του στη Χίο, ο κ. Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα ενότητας και αγάπης, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
«Είναι ανάγκη αυτή την εποχή να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Να ξεχάσουμε πολλά πράγματα από αυτά που μας χωρίζανε ή μας χωρίζουν, να αγωνιστούμε, διότι από αυτή την ενότητα και από αυτό τον αγώνα εξαρτάται η πορεία και το μέλλον μας», σημείωσε. 
Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στις Οινούσσες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, όπου έγινε δεκτός από το Δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή και συνοδευόμενος από βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας του νομού συμμετείχε στην Αρχιερατική Λειτουργία , υπό τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Οινουσσών.
«Περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, είδα τη δύναμη αυτού του λαού», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ενώ το εκκλησίασμα έκανε ησυχία – αφού μια συνηθισμένη για το ακριτικό νησί διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος-  ανάγκασε τον κ. Ιερώνυμο να μιλήσει χωρίς τη βοήθεια μικροφώνου.
Μίλησε για την αγάπη μας προς το θεό αλλά και την αγάπη που πρέπει να έχουμε προς το συνάνθρωπο μας για να επισημάνει πως «μερικοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι από τα δύσκολα προβλήματα της ζωής».
Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Οινουσσών, ενώ τιμήθηκε και από το Σύλλογο Φίλων Οινουσσών.
Επισκεπτόμενος την Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κράτησαν μαζί με το Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, τη σημαία που έχει δωρίσει ο τελευταίος έκτασης 120 τετραγωνικών μέτρων.
Τονίζοντας ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός τόπου ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλά ταξίδια και «να αρματώσει ο καθένας τα δικά του καράβια» στη ζωή του, στους μελλοντικούς πλοιάρχους.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το στρατιωτικό φυλάκιο των Οινουσσών, όπου όπως είπε «ακρότατο σημείο από τους γείτονες φίλους μας, μένουν τα παλικάρια μας φρουροί ακοίμητοι. Ήρθαμε να τους εμψυχώσουμε και να τους ευχαριστήσουμε για αυτή τους την προσφορά».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει και πάλι οι έλληνες να προσφέρουν, όπως στα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης έδωσαν οι οικογένειες ακόμα και τα αργυρά τους σερβίτσια για να μπορέσουν να εξευρεθούν πόροι- όπως είχε θυμίσει νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, λέγοντας ότι «είναι μικρή, έχει όμως αξία, αλλά χρειάζεται συνεργασία πολλή».
«Αν δεν υπάρξει συνεργασία με το Κράτος να δούμε μερικά πράγματα, για το καλό του λαού· όχι για το δικό μας καλό, δεν κάνουμε τίποτα. Απλώς θα φωνάζουμε. Και η μία πλευρά και η άλλη.
«Αν όμως καθίσουμε με ειλικρίνεια με διακριτούς ρόλους, και θα πρόσθετα με καθαρούς διακριτούς ρόλους. Αν δεν καθίσουμε με συνέπεια, με ειλικρίνεια, δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. 

ΠΗΓΗ: ERA-AEGEAN.GR