Αρχική Νέα Τοπικά Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας- αιμοδοσία στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας- αιμοδοσία στο ΟΜΗΡΕΙΟ

12

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τιμά το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χίου, συμμετέχοντας στη παγκόσμια αυτή γιορτή για να:

 • Τιμήσει τους εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες του νησιού μας. Χάρη σε αυτούς, η καθεμιά και ο καθένας από μας θα βρει μια μονάδα αίμα να τον υποστηρίξει όποτε την χρειαστεί
 • Για να μυήσει και άλλους στην ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε το αίμα που χρειαζόμαστε να προέρχεται αποκλειστικά από εθελοντές αιμοδότες

Σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, και ώρες 8.30-15.30, θα βρίσκεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου κινητή μονάδα αιμοδοσίας:

 • Για να Δώσει Αίμα όποιος ή όποια  το επιθυμεί
 • Για να υπάρξει ενημέρωσει και να λυθούν απορίες σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία
 • Για να καταγραφούν. όσες και όσοι το επιθυμούν, στην δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης και να λυθούν απορίες σχετικά με την Δωρεά Μυελού των Οστών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΣΝΟΧ 

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν εμπράκτως  στην παγκόσμια αυτή γιορτή που διοργανώνει το Τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, την Τρίτη 14/06/2016 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου και ώρα 8.30-15.30. Παράλληλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με ομόφωνη απόφαση  του Δ.Σ. αποφασίστηκε  η δημιουργία Τράπεζας Αίματος του ΣΕΣΝΟΧ ώστε να συμβάλουμε και εμείς  προσφέροντας λίγο από το αίμα μας στο συνάνθρωπο. Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται…  ούτε αγοράζεται… ούτε  πουλιέται…  Μόνο προσφέρεται… Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:

 • Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.
 • Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοί εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
 • Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα»
 • Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.

Η αιμοδοσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μη αμειβόμενη προσφορά αίματος. Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό και αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο. Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας άρχισε το 1952. Το 1979, πλέον, κλείνουν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και από τότε το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη.

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται…

Το αίμα ούτε αγοράζεται, ούτε πουλιέται…  Μόνο προσφέρεται…

Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης!  Μη διστάζεις… Μην αφήνεις κάτι τόσο σημαντικό για αύριο ενώ μπορείς να το κάνεις σήμερα… οι άνθρωποι που χρειάζονται το αίμα δεν μπορούν να περιμένουν… Αν σκέφτεσαι ότι στην οικογένεια σου δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη για αίμα αρκεί να θυμηθείς ότι:  Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!   Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του σε κάποια στιγμή της ζωής του!  Μόνο το 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα!

Δίνοντας 1 μονάδα αίμα:

 • Ø Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου.
 • Ø Δικαιούσαι αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
 • Ø Δικαιούσαι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής σου ασθένειας.

ΤΟ Δ.Σ.