Αρχική Μαστίχα Η Μαστίχα απέκτησε το Μουσείο της! εντάχθηκε στο δίκτυο θεματικών μουσείων του...

Η Μαστίχα απέκτησε το Μουσείο της! εντάχθηκε στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

27

Στολίδι και σήμα κατατεθέν πλέον για τη Χίο, αποτελεί το Μουσείο Μαστίχας του δικτύου θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιεί τα εγκαίνια (11/6/16) και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να κάνει τον αγιασμό, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, και την παρουσία βουλευτών (ιδιαίτερα πολυπρόσωπη η αντιπροσωπεία της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς), εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και άλλων (προσκεκλημένων από τον Όμιλο Πειραιώς) αλλά και δεκάδων μαστιχοπαραγωγών· το Μουσείο εντυπωσίασε με το σύγχρονο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την ιστορία της μαστίχας, την καλλιέργεια, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία σε ανθρώπινο, φυσικό και δομικό περιβάλλον που έχουν άμεση σχέση με το «δάκρυ»- θησαυρό της νότιας Χίου.
“Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξήρε δε την πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.
Μάλιστα στο τελευταίο βιωματικό στάδιο του Μουσείου, στον υπαίθριο χώρο, πήρε το κεντητήρι και κέντησε «το δέντρο που πληγώναμε» όπως είπε.
Ως «λάκτισμα» που μας βοηθά να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο χαρακτήρισε το Μουσείο Μαστίχας, ο μακαριότατος, ενώ εξήρε την εργασία της Πρόεδρου του Πολιτιστικού Τμήματος Σοφίας Στάϊκου και των συνεργατών της.
Ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου  χαρακτήρισε «κιβωτούς διάσωσης των άυλων κυρίως αξιών» τα μουσεία, ενώ τόνισε ότι η αναγκαστικότητα της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου δεν πρόκειται να αρθεί.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
Τι θα δείτε:
Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. 
Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. 
Στην 1η ενότητα παρουσιάζεται η παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. 
Στη 2η  ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. 
Στην 3η ενότητα γίνεται αναφορά στη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα ταξιδεύει ήμερα σε όλον τον κόσμο. 
Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.
Στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Σχίνος» φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ 
στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, στο 
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με  προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη: 6.700.000 €, φορέα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  και δικαιούχο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ώρες λειτουργίας
1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00

Κλειστό: 
Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου


Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ 
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ.


Γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες η μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται πλέον ως φυσικό φάρμακο στην ΕΕ από το European Medicine Agency..
Με αφορμή αυτή την αναγνώριση, που σημαίνει ότι σκευάσματα της μαστίχας μπορούν να κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ),