Αρχική Νέα Τοπικά Ανοικτή η αίθουσα του ΚΑΠΗ Χίου τις ημέρες του καύσωνα

Ανοικτή η αίθουσα του ΚΑΠΗ Χίου τις ημέρες του καύσωνα

11

Για την προβλεπόμενη άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, ο χώρος που διατίθεται στο κοινό στην πόλη της Χίου για την αντιμετώπιση κινδύνων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών είναι η αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Χίου (οδός Πολυτεχνείου), η οποία θα παραμείνει ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας (17/06 – 21/06)

με θερμοκρασίες 39-41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

 Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από αύριο Παρασκευή (17/6/2016) και θα φτάσει το Σάββατο και την Κυριακή τοπικά στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χωράς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.


 


Πιο αναλυτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους:


1. Την Παρασκευή (17/6/2016)


α. Στη βόρεια χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου,


β. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 37 με 38 και πιθανόν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 39 βαθμούς Κελσίου.


2. Το Σάββατο (18/6/2016) και την Κυριακή (19/6/2016)


α. Στην Ήπειρο και τη Βόρεια Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου,


β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο) τους 39 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου,


γ. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.


3. Τη Δευτέρα (20/6/2016) μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στη δυτική και βόρεια χώρα άλλα στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλή επίπεδα.


4. Την Τρίτη (21/6/2016) αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά.


 


Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Εφιστούμε την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:


·         Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.


·         Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.


·         Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.


·         Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ανακοινώνεται ότι ο χώρος που διατίθεται στο κοινό για την αντιμετώπιση κινδύνων εξαιτίας καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών στη Δ. Ε. Χίου είναι η Αίθουσα ΚΑΠΗ Χίου (οδός Πολυτεχνείου) χωρητικότητας 100 ατόμων η οποία θα παραμένει ανοικτή από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. όλες τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna