Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών: κρατική παρέμβαση για τα παιδιά των προσφύγων

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών: κρατική παρέμβαση για τα παιδιά των προσφύγων

6

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στις 7/6/2016 πήρε απόφαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Χίο.
Ανεβάζοντας τον αριθμό των παιδιών, εκείνη την περίοδο, σε 1.122 άτομα , ο σύλλογος δασκάλων σημείωνε ότι το θέμα δεν παίρνει αναβολή ούτε μπορεί να εξεταστεί το Σεπτέμβρη.
Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι νεώτερο δημοσιεύουμε τη σχετική απόφαση.
 
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Δ/Ν Χίου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκτιμώντας την κατάσταση, που διαμορφώνεται στο νησί από τις προσφυγικές ροές και το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο νησί, με ευθύνη και της κυβέρνησης, θεωρεί ότι:
Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, τη γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. 
Είναι φανερό επίσης πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών αλλά και των προσανατολισμών των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν και δεν κάνουν άσυλο, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.α).
Ωστόσο για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και προετοιμασίας τους για μια πιο μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας. Με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του Υπ. Παιδείας και μακριά από τις κάθε λογής ΜΚΟ, πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στης Ελλάδα και στο νησί μας. 
Άμεσα να συγκροτηθούν στις δομές προσωρινής διαμονής των προσφύγων αλλά και αξιοποιώντας τα δημόσια σχολεία μέσα στο καλοκαίρι,  κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και τη ελληνικής γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, κ.α.
Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά τον Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, διαπαιδαγωγητική διαδικασία. 
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν. 
Αυτό σημαίνει ότι με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να διοριστούν εκπαιδευτικοί μόνιμοι που θα εφαρμόσουν το ΑΠΕ και αυτοί θα είναι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί , ειδικότητες, ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κ.α.).
 Σήμερα στο νησί βρίσκονται με επίσημα στοιχεία καταγραφής 1122 παιδιά από προσχολική μέχρι λυκειακή ηλικία που διαμένουν στο Χαλκειός, Σούδα και Εργατικό Κέντρο. 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση, προχωρά σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, τμημάτων δημοτικών σχολείων, μειώνει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Λαμβάνοντας ακόμα υπόψη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών. 
Θεωρούμε ότι η πρόταση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, είναι τουλάχιστον προβληματική και πρόχειρη, αν όχι τυχοδιωκτική. 
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος