Αρχική Νέα Τοπικά Στήριξη από την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε.για το προσφυγικό

Στήριξη από την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε.για το προσφυγικό

6

 

Δεν μπορεί το προσφυγικό να αποτελεί πρόβλημα αυτών που είναι στα σύνορα της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Rafaelle Cattaneo (πρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας Ιταλίας), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο της Χίου για το προσφυγικό.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους Περιφερειών από Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία και Πολωνία βρίσκονται τελευταίες ημέρες στη Χίο, στο πλαίσιο της πλατφόρμας: Ευρωπαϊκές Ομάδες για την Εδαφική Συνεργασία και με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)  Αμφικτιονία.

Πρόκειται δε να παρουσιάσουν την εικόνα στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσφυγικού τόσο σε ότι αφορά τους πρόσφυγες όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, ο κ. Cattaneo τόνισε πως πρέπει να βρεθούν καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Επισημάνθηκε ότι τέτοιο ρόλο μπορεί να παίξει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι σήμερα αφορά σε αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών. Όπως επίσης και να αξιοποιηθεί το ΠΕΠ 2014-2020 υπέρ των Περιφερειών εκείνων  που δέχονται προσφυγικές ροές.

Και ο ταμίας της Επιτροπής ο Δήμαρχος του Saint Omer της Γαλλίας Francois Decoster επισήμανε πως κοινός παρονομαστής σε όλες τις δράσεις πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, και ότι τον επόμενο μήνα θα καταθέσουν 3 εκθέσεις για το προσφυγικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Μια πιο ευέλικτη πολιτική, με κύριο στόχο την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλιών πρότεινε ο σύμβουλος από το δήμο του Plzen της Τσεχίας Petr Osvald.

Τέλος ο πρόεδρος από την Περιφέρεια Westpomerania της Πολωνίας Olgierd Geblewicz επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν νόμιμοι οδοί στη μετακίνηση των μεταναστών, κάτι που θα είναι αντικείμενο της έρευνας που θα παρουσιάσει στην Επιτροπή.

Με ένα παράδειγμα από την ιστορία που είχε να κάνει με τη μετακίνηση των πληθυσμών και την παρουσία γάλλου ευγενή από την πόλη Saint Omer στη Θήβα, ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήτης Ντούρος έδωσε το στίγμα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Την Αμφικτιονία εκπροσώπησε εξάλλου ο Διευθυντής της Βασίλης Ξένος- Γαβριέλης.

Την ικανοποίησή του από την επίσκεψη και την καλή συνεργασία εξέφρασε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ευχαριστώντας και το δημοτικό σύμβουλο Δ. Χίου Στέλιο Καμπούρη που ως εκπρόσωπος του Δήμου στην Αμφικτιονία εργάστηκε για να προκύψει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών.

Κάτι που αποδέχτηκαν επίσης τα μέλη της Αντιπροσωπείας είναι ότι τα νησιά, και η Χίος συγκεκριμένα είναι μια ασφαλής περιοχή που μπορεί έτσι να στηριχτεί σε ότι αφορά τον τουρισμό.

Απομένει βέβαια πως όλα αυτά δεν θα μείνουν στα λόγια αλλά θα υπάρξουν και ουσιαστικές παρεμβάσεις ανακούφισης περιοχών όπως είναι η Χίος στην Ελλάδα, η Λαμπεντούζα στην Ιταλία κοκ που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφυγικών ροών και που πιθανόν στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να καταλάβουν τις επιπτώσεις που έχουν στις τοπικές κοινωνίες.