Αρχική Νέα Αθλητικά H “Παρέα εν δράσει” μαζί με Αθλητικό Σωματείο ΙΩΝΕΣ ΑΜΕΑ –...

H “Παρέα εν δράσει” μαζί με Αθλητικό Σωματείο ΙΩΝΕΣ ΑΜΕΑ – Μάθε για μένα κι ας σχεδιάσουμε για όλους

14

  Το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΙΩΝΕΣ Χίου φιλοξενεί στο νησί μας την «Παρέα εν δράσει» και συνδιοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου, προκειμένου να συλλέξουν και να μοιραστούν γνώση και εμπειρίες στο νησί μας. Πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν εκ των έσω την αναπηρία, αλλά σε κάθε ευκαιρία μεταδίδουν διαρκώς θετική ενέργεια και παροτρύνουν σε θετικές σκέψεις για το κοινό καλό, ατενίζοντας με αισιοδοξία.


Οι εκδηλώσεις ξεχωρίζουν με δράσεις βιωματικές τη μία ημέρα και με την πραγματοποίηση ημερίδας την άλλη. Πιο συγκεκριμένα:


Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου) θα  πραγματοποιηθεί:


                      1. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών.


                      2. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών.


                      3. Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και της τοξοβολίας με αμαξίδιο .


                      4. Προσομοίωση αγώνα ξιφασκίας με αμαξίδιο για τους μικρούς μας φίλους.


 


Τo Σάββατο 30 Ιουλίου στις 10.00 π.μ στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Π.Κ.Δ. Χίου θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις:


                      1. Αλεξανδράκης Τάκης, νομικός, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και αντιπρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου – σχεδίαση για όλους, προσβασιμότητα, τουρισμός για όλους με αναπτυξιακή προοπτική, τέχνη προσβάσιμη για όλους.


                      2. Αγγουράκης Χρήστος, παραολυμπιονίκης στις ρίψεις με αμαξίδιο- παραολυμπιακό ιδεώδες, οφέλη από την αθλητική ενασχόληση, κίνδυνοι από ατυχήματα για τη ζωή και την υγεία.


                      3. Λουφάκη Κέλλυ, πρωταθλήτρια Ελλάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο, τραπεζικός υπάλληλος και Θεμελής Κωνσταντίνος, αθλητής τοξοβολίας με αμαξίδιο – παραολυμπιακό ιδεώδες, ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή, κίνδυνοι από τα τροχαία ατυχήματα.


                      4. Κυριακίδου Ελπίδα, εργοθεραπεύτρια – Διαμαντή Σόφη, αρχαιολόγος, ειδική παιδαγωγός, βιωματικό εργαστήριο πρώτης προσέγγισης στον αυτισμό.


                        •   5. Συζήτηση και απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.


Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα, θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.


 


Η Παρέα  θέλει να μεταφέρει, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, τη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία της, πάνω στην εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και στις νέες διεξόδους και τις λύσεις, στις οποίες μπορεί η ορθή εφαρμογή τους να οδηγήσει όπως στον τομέα του τουρισμού για όλους, μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική.


Η παρέα έχει την πρόθεση να πληροφορήσει για παροχές, δικαιώματα, να παράσχει νομική προστασία, να εξετάσει από κοντά τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντας τη δρομολόγηση της επίλυσής τους με γνήσια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.


Η παρέα οφείλει να μιλήσει ανοιχτά, για το τι μπορεί να επιφυλάσσει για τη ζωή και την υγεία του καθενός μας η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, οι βουτιές στη θάλασσα σε σημεία με άγνωστη μορφολογία βυθού, η μεταφορά τραυματία από μη ειδικούς τραυματιοφορείς κ.λπ., αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία, στην οποία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον, προηγουμένως, δεν κόψουν το νήμα της ζωής μας. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως η απόσταση, ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και την αναπηρία, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.


Ένας ακόμη στόχος της παρέας είναι η προαγωγή του μεγαλείου του παραολυμπιακού ιδεώδους και η κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό.


Επίσης, θέλει να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο ο γονέας, ο αδελφός, ο συγγενής ή ο γείτονας ενός ατόμου με αυτισμό, θα προσφέρει στην εξέλιξη της κοινωνικής του ενσωμάτωσης, αποφεύγοντας συμπεριφορές που θα προκαλέσουν τα αντίστροφα αποτελέσματα.


Σε κάθε ευκαιρία, η παρέα θα υπενθυμίζει πως κάθε μέλος της κοινωνίας μας., από οποιαδήποτε θέση, μπορεί με τις δυνατότητες του να προσφέρει για το κοινό καλό. Αρκεί η κοινωνία να μην παρεμποδίζει την εξέλιξή του, να του προσφέρει ίδιες ευκαιρίες, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του αποκατάσταση, τη συμμετοχή του σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.


Οι εκδηλώσεις γίνονται με την ευγενική χορηγία των: Δήμου Χίου, Aegean Airlines, καθώς και των καταστημάτων Admiral, Οrthon IKE N. K. Mουρίκης, NRG Sports, Stavrianos, Ν. Βιττάκης, Σπέσιαλ, Φαρμακείο Κακούλα, Γυμναστήριο Hercules, Καφεκοπτείο Κουγιούλη, Ρακάδικο, Απόμερο.