Αρχική Νέα Τοπικά Σε ύφεση η πυρκαγιά στα μαστιχοχώρια

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα μαστιχοχώρια

15


Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στα μέτωπά της πυρκαγιάς τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα 3 ελικόπτερα, που χθες βράδυ παρέμειναν στη Χίο.

Η βραδιά κύλησε με ύφεση των μετώπων, τόσο μεταξύ των χωριών Βέσσας και Αρμολίων, όσο και στην περιοχή Φα του Αί Γιώργη Συκούση, αφού και οι άνεμοι είναι χαμηλής έντασης αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3.15 περίπου το πρωί της Δευτέρας έχει κατακάψει περί τις 10.000 χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, με τη ζημιά στα μαστιχόδεντρα να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, ενώ σημαντικές είναι επίσης σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.
Σήμερα τις καμένες περιοχές θα επισκεφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνης  Κουρεμπές, καθώς και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναμένονται στη Χίο περί τις 11.30 το πρωί, εν συνεχεία θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές και τέλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Κατάστημα του Πυργίου.
Μαζί του θα είναι ο βουλευτής Χίου, Αντρέας Μιχαηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος.
Ανεξάρτητα πάντως από τη σημερινή θετική εικόνα, σήμερα πάντως τα ξημερώματα έφθασαν στο νησί με το πλοίο της γραμμής ενισχύσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα της πυροσβεστικής, και πολύ σωστά, ώστε να ελεγχθεί πλήρως η φωτιά.