Αρχική Νέα Τοπικά Συζήτησαν την επόμενη μέρα- Κοντά στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Συζήτησαν την επόμενη μέρα- Κοντά στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

7

Γνώστης των ειδικών προβλημάτων των μαστιχοπαραγωγών που εμπόδισαν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 να αποζημιωθούν ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που έκλεισε την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, με την ανακοίνωση της εκταμίευσης ποσού 500 χιλιάδων ευρώ για την προώθηση και προβολή της μαστίχας και σε επόμενο χρόνο ακόμα 515.000 ευρώ που αφορά επενδύσεις παραγωγικής βάσης (εγκαταστάσεις, ψυγεία κλπ.) της Ένωσης.

Ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαστιχοπαραγωγούς και να ακούσει την αγωνία τους, τόσο για την καταστροφή που έχουν υποστεί αλλά και για το μέλλον της καλλιέργειας σκίνων στα χωριά τους.
Μεταξύ των αιτημάτων να υπάρξει αποζημίωση τόσο για το προϊόν που χάθηκε φέτος, αλλά και για το φυτικό κεφάλαιο, ανεξάρτητα αν είχε δηλωθεί ή όχι στον ΕΛΓΑ.
Ενήμερος για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές τόνισε ότι πρέπει να δηλώνονται όλα τα δέντρα και όσα για τη συγκεκριμένη χρονιά δεν καλλιεργούνται (είτε γιατί κάποιος δεν μπορεί, είτε για αγρανάπαυση του συγκεκριμένου μαστιχώνα) να δηλώνονται ως μη παραγωγικά.
Επίσης παρουσιάστηκε το ιδιόμορφο θέμα που έχουν οι μαστιχοπαραγωγοί με τους μικρούς κλήρους που διαθέτουν και που μέσα σε αυτούς να έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαστιχόδεντρων από όσα μπορεί να ορίζονται με έγγραφα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αφαιρούνται από τυχόν αποζημιώσεις, αλλά να καταγράφονται στο σύνολό τους.
Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν όλοι αυτοί οι παράμετροι έτσι ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλιώς θα υπάρξουν αποζημιώσεις μέσω ιδίων πόρων. (το 2012 ενώ είχαν δεσμευτεί 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ απορροφήθηκαν μόλις 1,5!).
Παράλληλα οι κάτοικοι ζήτησαν μείωση φορολογίας και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ειδικά για τις καμένες περιουσίες τους
Όλα αυτά όμως τα μέτρα θα συζητηθούν και θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχουν στο υπουργείο με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών αλλά και των ίδιων των πληγέντων παραγωγών για την εξεύρεση συγκεκριμένων μέτρων τόσο για την αποζημίωση όσο και για τη δυνατότητα ανασχίνωσης της περιοχής.
Το τελευταίο θεωρείται και το πιο σημαντικό ώστε αυτή η μοναδική καλλιέργεια να μην μπει σε κίνδυνο στα συγκεκριμένα μαστιχοχώρια.
Τον υπουργό κ. Αποστόλου συνόδευσαν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και επισήμανε τη συζήτηση που έγινε με απόλυτη ειλικρίνεια με τους μαστιχοπαραγωγούς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων) Γιώργος Κέντρος, καθώς και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.