Αρχική Απόψεις Aρθρα Χρήστος Καραχάλιος: Λαϊκισμός, δεν καίγεται ούτε από τις φωτιές

Χρήστος Καραχάλιος: Λαϊκισμός, δεν καίγεται ούτε από τις φωτιές

17

Λαϊκισμός, δεν καίγεται ούτε από τις φωτιές.


Καραχάλιος Χρήστος,
Μέλος της ΠΕ της ΝΔ

Άλλη μία καταστροφή στη νότια Χίο, δίνει αφορμές για πολλές σκέψεις και για δράσεις. Γεγονός είναι ότι η φωτιά έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές και παρά τη μικρότερη έκταση που είχε από αυτή του 2012, το αποτέλεσμα της σε ορισμένες περιοχές (πχ Βέσσα, Ελάτα) είναι πλήρης καταστροφή (παραγωγική, περιβαλλοντική και υποδομών). 
Πάνω στα αποκαΐδια και αυτής της φωτιάς έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι πλειοδοσίας αρμοδίων και μη, με σκοπό όποιον άλλο από το να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012. Από το «χορό» αυτό δεν ξέφυγε ούτε ο Υπουργός Γεωργίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, είτε τάζοντας λεφτά στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για άσχετα με τη φωτιά θέματα, είτε δημιουργώντας προσδοκίες αποζημιώσεων, πέραν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Προφανώς τα μεν πρώτα χρήματα είναι αντιστάθμισμα των προγραμμάτων που οι ίδιοι κατάργησαν και αφορούσαν στην ΕΜΧ, ενώ τα δε δεύτερα είναι απλά προσδοκίες.

Είναι ή θα έπρεπε να είναι γνωστές οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, αυτό δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ ως προς φωτιές. Η διαδικασία για την αποκατάστασή του γίνεται μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ, από εθνικούς πόρους. Τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφού εγκριθούν πληρώνουν ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και όχι κατά τη βούληση του κάθε Υπουργού. Οι κανόνες αυτοί είναι ενιαίοι, γνωστοί και αυστηροί, γιατί στα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν παράνομες αποζημιώσεις για τις οποίες πληρώνονται πρόστιμα ή αναζητείται η επιστροφή τους. Για όσους ξεχνούν η διαδικασία αυτή το 2012 είχε τρέξει εξαιρετικά γρήγορα και είχαν δεσμευτεί 10 εκ €.
Ως προς την απώλεια παραγωγής, αυτή μπορεί πάλι υπό όρους και προϋποθέσεις, να καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και ο πρώτος όρος απαιτεί να είναι κανείς ασφαλισμένος αλλά και να αποδεικνύεται από την περίφημη δήλωση καλλιέργειας ότι πράγματι παράγει. Προσοχή, δεν αφορά γενικώς απώλεια παραγωγής, αλλά κυρίως της αναμενόμενης παραγωγής, η περίφημη ηρτημένη. 
Για τις φωτιές του 2012, οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί για τις δύο  αυτές κατηγορίες είναι της τάξης των 1,8 με 2,0 εκ. € και αυτό μπορεί από όποιον θα ήθελε να το επιβεβαιώσει από τον φορέα πληρωμής.

Περαιτέρω, μετά τις φωτιές του 2012 από το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τη ομάδα Ζερεφού για την συνολική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στη Χίο, το μόνο ίσως που έγινε ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα ευθύνης της τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πιθανότατα τίποτε άλλο. Ίσως, είτε λόγω της κρίσης ή γιατί όποιοι εκκίνησαν τη διαδικασία δεν συνέχισαν στο δημόσιο βίο, είτε λόγω υποβάθμισης των συμπερασμάτων από τους τοπικούς φορείς δεν προχώρησε απολύτως τίποτα.

Κατά συνέπεια και σήμερα ως προς το ρόλο της Κεντρικής Διοίκησης, με δεδομένο ότι είναι ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Υπάρχουν, όμως πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν επιπλέον; Κατά την εκτίμησή μου ναι. Ενδεικτικά αναφέρω: 
Ως προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και η κύρια πηγή εισοδήματός τους έχει καταστραφεί μπορεί και πρέπει να θεσμοθετηθεί πλήρης φορολογική και ασφαλιστική απαλλαγή τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο και μπορεί να γίνει.
Επιπλέον είναι μία καλή ευκαιρία για να γίνει αναδασμός των εκτάσεων που έχουν καεί, προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την επανασχίνωση, όπου αυτή μπορεί να γίνει.
Με πρωτοβουλία της ΕΜΧ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο Δωρητών» στο οποίο να καταλήγουν τυχόν δωρεές που να αφορούν στην ανασχίνωση της περιοχής, οι οποίες θα υπάρξουν ή θα προκληθούν. 
Θα μπορούσε επίσης σε μία λογική ενίσχυση της απασχόλησης νέων με τη μαστίχα, νέων που προέρχονται από τα χωριά που καταστράφηκαν, να υπάρξει μίας μορφής κίνητρου για να προβούν σε ανασχίνωση, μέσω σύναψης συμβολαίων με την ΕΜΧ, βάσει των οποίων θα αγοράζει σε εγγυημένη τιμή για ένα χρονικό διάστημα πχ των επόμενων 15 – 20 ετών. Αυτό, εφόσον εκτιμηθεί χρηματοοικονομικά από την ΕΜΧ, θα μπορούσε ίσως να επεκταθεί σε όσους έχουν υποστεί καταστροφή πάνω από ένα ποσοστό, πχ 70%. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει και οργανωμένα να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας που παρέχονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Και βεβαίως υπάρχουν τα αυτονόητα που θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όχι μόνο κατά αρμοδιότητα που έχουν, για έναν γρήγορο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας, που σε πρώτη φάση αφορά σε άμεσες παρεμβάσεις (πχ αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμούς κλπ) και σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστήματα έγκυρης προειδοποίησης ακόμη και καιρικών συνθηκών που θα μπορούσαν να βοηθούν τους παραγωγούς.
Προφανώς και άλλες ιδέες μπορεί να υπάρξουν και να υλοποιηθούν. Προτάσεις ουσίας και όχι λαϊκισμού προς ιθαγενείς ή κραυγές εκμετάλλευσης του πόνου, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Η ΕΜΧ φαίνεται ότι μπορεί να έχει σοβαρό, πρωταγωνιστικό και πιθανότατα συντονιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή, ακόμη και αν δεν της αναλογεί.
Η ΝΔ και με την επίσκεψη του κλιμακίου Βουλευτών, των υπευθύνων Υποδομών Κώστα Καραμανλή και Αγροτικού Γιώργου Κασαπίδη, έχει ως στόχο να συμβάλλει όπου μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας.