Αρχική Πολιτισμός Cine Suda στο Κάστρο για τους πρόσφυγες!

Cine Suda στο Κάστρο για τους πρόσφυγες!

12

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα του Κάστρου της Χίου, με την προβολή ταινιών.

Στήνοντας το «Cine Suda» οι  Αλληλέγγυοι Χίου και η νορβηγική οργάνωση Drop in the Ocean, πρόσφεραν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς για μικρούς και μεγάλους.

Αυτή τη βδομάδα το πρόγραμμα προβολών περιλάμβανε το «Ice Age 4», μεταγλωττισμένο στα αραβικά, που κράτησε συντροφιά σε περισσότερα από 60 παιδιά, που το παρακολούθησαν ενθουσιασμένα.

Ακολούθησε η προβολή για τους μεγαλύτερους, με ένα μικρό ευτράπελο που …βγήκε όμως σε καλό για τους διοργανωτές αλλά και για τους πρόσφυγες.

Είχε προγραμματιστεί η ταινία- ποίημα Il Postino (αναφέρεται στη ζωή του Πάμπλο Νερούντα όταν ήταν εξόριστος στην Ιταλία και η σχέση που αναπτύσσει με τον ταχυδρόμο), με αραβικούς υπότιτλους.

Το σύστημα όμως δεν βοήθησε και έτσι η ιταλική ταινία παραχώρησε την οθόνη σε ταινία του μεγάλου αιγύπτιου κωμικού Adel Imam, πολύ αγαπητού στον αραβικό κόσμο, επιλογή που έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από μικρούς και μεγάλους


«Ο κόσμος αυξανόταν σταδιακά, χάσαμε το μέτρημα!», σημειώνει ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης από τους Αλληλέγγυους της Χίου. Την Πέμπτη προβλήθηκε μια παλαιστινιακή ταινία και μέχρι τώρα έχουν προβληθεί τουλάχιστον 5 ταινίες,

Η προβολή ταινιών θα συνεχιστεί το Σάββατο, περί τις 8.00 μ.μ. με μια παιδική ταινία.

«Ξέρουμε πως το «Σινεμά Σούδα» είναι μια μικρή μόνο παρηγοριά για τους εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας, ελπίζουμε μόνο να τους προσφέρει μια μικρή αίσθηση κανονικότητας και να τους «τραβάει» για λίγο τη σκέψη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το μικρό μας σινεμά με ανετότερα καθίσματα (από αφρολέξ ίσως) ενώ αναζητούμε και ένα λάπτοπ που να λειτουργεί καλά για να καλυφτούν οι τεχνικές δυσκολίες.

Η συνέχεια επί της οθόνης!», σημειώνουν οι διοργανωτές που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr