Αρχική Νέα Τοπικά Απαντήσεις Μητροπολίτη Χίου: φιλολογική προσέγγιση η λέξη «λαθρομετάστης»

Απαντήσεις Μητροπολίτη Χίου: φιλολογική προσέγγιση η λέξη «λαθρομετάστης»

10

Εξηγήσεις για το θέμα των αναφορών του από άμβωνος στα θέματα των προσφύγων δίνει με επίσημη ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα.

Χαρακτηρίζει την αναφορά του σε «λαθρομετανάστες» ως φιλολογική ερμηνεία της λέξης (!) και παραπέμπει σε δηλώσεις του και δημοσιεύματα που δείχνει τη θέση του για το θέμα.
(Μεταξύ αυτών και σε δημοσίευμα στην era-aegean.gr).
Να σημειωθεί πάντως ότι από την Τρίτη που ήρθε στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο θέμα από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Χίου, το ζήτημα πήρε διαστάσεις υπήρξαν ανακοινώσεις τοπικά από την Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑ.Ε., ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου απέστειλε τα σχετικά δημοσιεύματα στην εισαγγελέα κατά του ρατσισμού στην Αθήνα και στην Εισαγγελία Χίου για εξέταση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων.
Πάντως σύμφωνα με το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ επικριτικός ήταν ο Μητροπολίτης Χίου τόσο στο θέμα των πολιτικών που ψήφισαν για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα αλλά και στο ζήτημα του πολιτικού γάμου· για τα οποία δεν δίνει καμιά απάντηση στην ανακοίνωση (ακολουθεί).

Ἀνακοίνωση
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν
κ. Μάρκου

«Ἐξ ἀφορμῆς δημοσιεύματος τοπικῆς Ἐφημερίδος, τό ὁποῖο μέ φέρνει νά εἶπα «ὅτι δέν ὑπάρχουν πρόσφυγες, ἀλλά εἶναι ὅλοι λαθρομετανάστες», θά ἤθελα, γιά νά ἀποφευχθεῖ κάθε παρεξήγηση, νά ἐνημερώσω γιά τήν ἀκρίβεια τῆς ἀναφορᾶς μου:
Ἐτόνισα ὅτι γιά μᾶς οἱ ἄνθρωποι αὐτοί εἶναι εἰκόνες τοῦ Θεοῦ, τούς ὁποίους συμπονοῦμε καί συμπαριστάμεθα. Στή συνέχεια ἔκανα μιά φιλολογική ἑρμηνεία τῆς λέξεως «λαθρομετανάστης», τήν ὁποία δέν πρέπει νά ἐνοχοποιοῦμε, καί ἀνέφερα καί τό περιεχόμενο τῆς λέξεως «πρόσφυγας» κατά τό διεθνές δίκαιο.
Γιά τήν θέση μου ἀπέναντι στό φαινόμενο αὐτό παραπέμπω:
α) Σέ ὅσα ἀνέφερα στόν κ. Πρωθυπουργό κατά τήν συνάντησή μας στό Μέγαρο Μαξίμου τόν Νοέμβριο τοῦ 2015, γιά τά ὁποῖα ἔδειξε τήν ἱκανοποίησή του.
β) Στό δημοσίευμα politischios.gr τῆς 27.10.2015 «Ἀνοίγουν τά κελιά τῶν ἐκκλησίων γιά τούς πρόσφυγες».
γ) Στό δημοσίευμα τῆς imchiou.gr «Διακονία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν γιά τούς πρόσφυγες» (Δεκέμβριος 2015) καί
δ) Στό δημοσίευμα τῆς era-aegean.gr «συμπαράσταση στό Γ. Κουτσοδόντη ἀπό τό Μητροπολίτη Χίου» (8.6.2016).
Ἡ μελέτη αὐτῶν θά δείξει τήν τῶν πραγμάτων ἀλήθεια.».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr