Αρχική Νέα Τοπικά Αναζητείται χώρος στη… μέση του πουθενά, για προσφυγική δομή- τι είπαν Κάρμαντζης-...

Αναζητείται χώρος στη… μέση του πουθενά, για προσφυγική δομή- τι είπαν Κάρμαντζης- Βουρνούς

9

«Έπρεπε να διαλέξουμε μεταξύ ενός τυφώνα και 5-6 μποφόρ», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το προσφυγικό στο νησί την περασμένη Παρασκευή μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλα.

Περιγράφοντας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, για τη συνάντηση αυτή που κράτησε 7 ώρες και που στο πρώτο τρίωρο κινδύνεψε να διακοπεί, σημείωσε ότι  βασικό σημείο που τέθηκε από τον υπουργό ήταν πως σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος για άμεση μετακίνηση των προσφύγων- μεταναστών από τη Χίο αυτό θα ήταν αφορμή για να «σπάσει» η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Εξηγώντας και τη δική του στάση ο κ. Κάρμαντζης, είπε πως δεν ήθελε να ήταν «πολιτικός γίγαντας» εμμένοντας στη θέση για άμεση απομάκρυνση και σημείωσε ότι όρος της συμφωνίας είναι να παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί που φτάνουν από την Τουρκία, μέχρι την ολοκλήρωση της φάσης εξέτασης του αιτήματος ασύλου και σε δεύτερο βαθμό.

Σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο των δομών σε Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ, και απομάκρυνση από το κέντρο της πόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος «στη μέση του πουθενά», χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία με το Δήμαρχο Χίου.

Ο Μανώλης Βουρνούς σημείωσε πως το πρώην Κέντρο στο Μυρσινίδι προορίζεται για Κέντρο κράτησης προσφύγων- μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η ισορροπία της τοπικής κοινωνίας.

Από τη συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Χίου, να σημειώσουμε πως και οι δύο απέφυγαν να πάρουν θέση με τα φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί όπου επιδιώκονται να γίνουν «ομάδες πολιτοφυλακής», λέγοντας ότι είναι ευθύνη της αστυνομίας. Επίσης κάλεσε ο κ. Κάρμαντζης τους δύο βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με το θεσμικό ρόλο που έχουν στη Βουλή.

Τέλος σε ερώτηση για τη δράση των ΜΚΟ και τα πυρά που υπάρχουν για αυτές, ο Δήμαρχος Χίου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι υπάρχει συνεργασία και συζήτηση με αυτές κάτι που έχει εμποδίσει να λειτουργήσουν και ΜΚΟ τυχάρπαστες. Αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος που γίνεται γύρω από αυτές και με δεδομένο ότι είναι επιλογή της Ε.Ε. οι χρηματοδοτήσεις για τους πρόσφυγες να δίνονται μέσω αυτών και όχι μέσω των κρατών.

Να σημειώσουμε ότι τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν και μερικοί πολίτες, που κύρια είχαν να θέσουν θέματα με την παραμονή των προσφύγων. Σθεναρή υπήρξε η αντίδραση των δημοσιογράφων πως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συνέντευξη τύπου και μετά είναι δικαίωμα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεχίσουν την όποια κουβέντα μαζί τους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr