Αρχική Νέα Τοπικά Ταραχώδης πορεία για το προσφυγικό- προηγήθηκε ειρηνική συγκέντρωση

Ταραχώδης πορεία για το προσφυγικό- προηγήθηκε ειρηνική συγκέντρωση

18

Σε βραδιά αναταραχής και επεισοδίων εξελίχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών με θέμα το προσφυγικό και με αίτημα την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Σε μια συγκέντρωση, που για μια ακόμα φορά δεν φαίνεται κανένας διοργανωτής αλλά μέσω διαδικτύου μα και… περιφερόμενου οχήματος κατά επάγγελμα τελάλη καλούσαν σε αυτή, μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Χίου.
Να σημειωθεί ότι σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν κάτοικοι περιοχών όπου είτε λειτουργούν τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας προσφύγων, είτε υπάρχει φημολογία πως μπορεί να μεταφερθούν.

Λίγο πριν τις 8.00 και μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, όπου η πρώτη ένταση δημιουργήθηκε έξω από το χώρο του ΔΗΠΕΘΕ όπου στεγάζονται πρόσφυγες,

Δυνάμεις των ΜΑΤ απέτρεψαν την κεφαλή της πορείας να προχωρήσει προς την περιοχή που είναι τα camp των προσφύγων, όμως μετά από 100 περίπου μέτρα στην επόμενη διασταύρωση, έγινε δεύτερη προσπάθεια

Από την αστυνομία έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, αλλά στην πίεση μιας ομάδας 50 περίπου ατόμων του ακροδεξιού χώρου υποχώρησαν και παρατάχθησαν στην δυτική είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας στο Κάστρο της Χϊου.

Εκεί ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο έφτασε η μικρή πλέον ομάδα διαδηλωτών, όπου αφού παρέμειναν για λίγη ώρα αποχώρησαν, και με πορεία κατέληξαν και πάλι στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όμως ήδη από το εσωτερικό του camp οι πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για άσυλο και για μεταφορά τους στην Αθήνα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας συνιστούσαν ηρεμία και να μην επιχειρήσουν να βγουν από το χώρο του καταυλισμού, με αποτέλεσμα να ρίξουν κατά των αστυνομικών και ενώ είχαν φύγει αυτοί που διαμαρτύρονταν, μερικές πέτρες χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα, μέλη ΜΚΟ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά τις 10.00 το βράδυ τα πνεύματα ηρέμησαν και στο χώρο του καταυλισμού, για να αποσυρθούν σταδιακά και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Επίθεση κατά δημοσιογράφων

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια χρήσης χημικών, που δεν πήρε όμως έκταση, μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε για πρώτες βοήθειες και με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο της Χίου χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Στο σημείο αυτό δέχτηκαν όμως επίθεση και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων, και κυρίως ο διευθυντής της ιστοσελίδας astraparis.gr που συγκεκριμένο άτομο του επιτέθηκε, του πέταξε την κάμερα χειρός στο δρόμο και μάλιστα αρνήθηκε να την δώσει στον ίδιο παρά την έδωσε στον επικεφαλής αστυνομικό. Παρά την καταγγελία του δημοσιογράφου η αστυνομία δεν έκανε τίποτα στο συγκεκριμένο άτομο που συνέχισε να είναι από τους επικεφαλής της ομάδας των ατόμων του ακροδεξιού χώρου.

Η συνέχεια δόθηκε μετά τις 11 το βράδυ στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όταν ο δημοσιογράφος αφού έκανε σχετική ανάρτηση και αναφέρθηκε στο εν λόγω συμβάν πήγε στην αστυνομική διεύθυνση για να υποβάλει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε· του έγινε γνωστό ότι του έχει υποβληθεί από το ίδιο πρόσωπο μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Και οι δύο κρατούνται, ενώ ο δημοσιογράφος μετά τις 2.00 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε λόγω αδιαθεσίας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπου και παρέμεινε.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr