Αρχική Απόψεις Aρθρα Σοφία Λαμπίκη: προσφυγικό, μόνο με τη λογική

Σοφία Λαμπίκη: προσφυγικό, μόνο με τη λογική

17

 Μόνο με τη λογική.

 

Προς Χιώτες και άλλους νησιώτες τηλεγραφικά μερικά πράγματα για το προσφυγικό.
Οι άνθρωποι που πέρασαν τη θάλασσα με βάρκες δεν το ‘καναν για τη πλάκα τους αλλά για να σωθούν από πολέμους και δυστυχία.
Για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή όχι στην Ελλάδα, που την θεωρούν πέρασμα, αλλά για να πάνε στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης.
60 χιλιάδες πρόσφυγες αποκλείστηκαν στην Ελλάδα, όχι με απόφαση τους, αλλά με την απόφαση της ΕΕ την οποία συνυπέγραψε με ενθουσιασμό η κυβέρνηση.
6 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά, διότι, εξαρχής φαινόταν, και πολλοί το φωνάξαμε, ότι στόχος της συμφωνίας ήταν να εγκλωβιστούν εδώ, στο μνημονιακό προτεκτοράτο, άνθρωποι μαντρωμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πακτωλός χρήματος έρευσε προς τις ΜΚΟ, κανείς δεν γνωρίζει ποιες και πόσο χρήμα πήραν, και οι τοπικές κοινωνίες, αν και στην αρχή ήταν, ως επί το πλείστον αλληλέγγυες, βλέπουν τώρα τα νησιά από πύλες εισόδου να μετατρέπονται σε χώρους στιβάγματος προσφύγων. Και αντιδρούν.
Και αντιδρούν γιατί, εκτός των άλλων, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξέμειναν από λεφτά και επειδή το κράτος τους υποσιτίζει ή τους ταΐζει σκουπίδια πρέπει να φάνε, έτσι κλέβουν, μικροκλοπές αλλά το αίσθημα της ανασφάλειας απλώνεται στις μικρές κοινωνίες των νησιών όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.
Τα κέντρα περιορισμού των προσφύγων είναι άθλια σε όλα τα επίπεδα, γυναίκες, παιδιά και ενήλικες στιβάζονται ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής και θρησκευτικής επιλογής, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις βόμβας αν το συνδυάσουμε με την απελπισία που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε πια μήτε μπρος μήτε πίσω.
Οι τοπικές αρχές είναι αντιστοίχου επιπέδου αποτελεσματικότητας με την κυβέρνηση και το προσφυγικό αποτελεί, εδώ και καιρό, πεδίο πολιτικής διαμάχης για το χτίσιμο πολιτικού προφίλ προς μελλοντική άγρα ψήφων.
Μέσα σε αυτό το κομφούζιο που μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα βρήκαν πρόσφορο έδαφος ακροδεξιοί και φασίστες για να σπείρουν μίσος και να προπαγανδίσουν πογκρόμ και αλληλοσφαγή ενώ τα ίδια πρόσωπα δεν δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις, κλείνουν μαγαζιά και γίνονται κατασχέσεις περιουσιών.
Τα άτομα αυτά καταφέρνουν να βγάλουν στο δρόμο νοικοκύρηδες, γηραιές κυρίες, ηλικιωμένους σπέρνοντας τους το φόβο, νέους ανθρώπους που δεν βλέπουν μέλλον, γυναίκες ,ανθρώπους που δεν είναι ακροδεξιοί, μπορεί να είναι συντηρητικοί αλλά δεν είναι φασίστες.
Η αστυνομία παρακολουθεί, επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σε φοιτήτριες, δεν τιμωρούνται, βίντεο με ολοκάθαρα πρόσωπα τραμπούκων περνούν απαρατήρητα.
Επειδή η κατάσταση θα οδηγήσει μαθηματικά σε θάνατο ανθρώπου, παρακαλούνται άπαντες με βάση τη λογική τους να σκεφτούν ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ για τη κατάσταση και να μην βαράνε ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα.
Και να καταλάβουν όλοι ότι με όποιον διαδηλώνεις δίπλα-δίπλα σε χαρακτηρίζει.
Αν διαδηλώσεις αγκαλιά με φασίστες μην νευριάσεις αν αύριο σε πουν φασίστα.
Η μόνη λύση είναι ο ψυχρός νους και η λογική.
Την έχει κανένας;