Αρχική Νέα Τοπικά Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση νησιών, με μεταφορά αυτών που εξετάστηκε η αίτηση ασύλου

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση νησιών, με μεταφορά αυτών που εξετάστηκε η αίτηση ασύλου

4

Ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τη Χίο στην ενδοχώρα με σκοπό την αποσυμφόρηση του νησιού.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 9/9 κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο Δήμαρχος Χίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου καθώς και οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Tο βράδυ της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου, περίπου 45 αιτούντες άσυλο επιβιβάστηκαν στο πλοίο για τον Πειραιά. 
Η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ οι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας,  όπου υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις. 
Όλοι οι αιτούντες άσυλο είχαν λάβει προηγουμένως απόφαση από την Υπηρεσία Ασύλου, βάσει της οποίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης τους κρίθηκε ότι δεν θα επιστραφούν στην Τουρκία. 
Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά δυνατή και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα όπου θα συνεχιστεί η εξέταση του αιτήματός τους.
Ακόμη 7 Σύριοι επέστρεψαν στην Τουρκία

Επίσης την ίδια μέρα, 23/9, πραγματοποιήθηκε άλλη μια επιχείρηση επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία. Επτά Σύριοι αεροπορικώς, και αφού το είχαν δηλώσει οικειοθελώς, επέστρεψαν μέσω Λέσβου στην Τουρκία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ