Αρχική Νέα Τοπικά Παγκόσμια Μέρα Ζώων- τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς στη ζωή...

Παγκόσμια Μέρα Ζώων- τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς στη ζωή και την αξιοπρέπεια

14


ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ 

4 Οκτωβρίου σήμερα και το ημερολόγιο γράφει «Παγκόσμια Ημέρα Ζώων»!

Κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα βάλουν λίγο νερό και φαγητό έξω από την πόρτα τους για τα αδέσποτα της γειτονιάς, κάποιοι θα χλευάσουν, κάποιοι θα αγοράσουν ένα δωράκι για τον δικό τους «σύντροφο»… Ο στόχος, όμως, αυτής της ημέρας είναι, όχι μόνο να μας υπενθυμίσει ότι τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς στη ζωή και την αξιοπρέπεια, αλλά και να κάνουμε αυτή την πεποίθηση τρόπο ζωής.

Μιλώντας για ζώα και για τα δικαιώματά τους το μυαλό, σχεδόν αυτόματα, πηγαίνει σε αδέσποτους σκύλους και γάτες. Ζώα, όμως, με δικαιώματα είναι και το Λιοντάρι του τσίρκου, το Χάμστερ του εργαστηρίου, η Αλεπού που κρέμεται σε κάποια ντουλάπα και τόσα άλλα πλάσματα που καθημερινά υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση και εκμετάλλευση από τον άνθρωπό, που ξεχνάει ότι έχουν και αυτά ανάγκες και συναισθήματα.

Σήμερα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε αυτά τα πλάσματα στα μάτια, να αφουγκραστούμε τον φόβο, την απελπισία, την αγάπη και ό,τι άλλο μπορεί να νιώθουν και να θυμηθούμε ότι αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει αλλά τον μοιραζόμαστε μαζί τους.  

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, με αφορμή την ημέρα των ζώων, καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, να δείξουν την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που αναλογεί στον καθένα, αφού μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Όπως είχε πει και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»